Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüze 6,39 artarak 100,15 değerine ulaştı. Tüketici Güveninde 15 Temmuz hain darbe girişiminin püskürtülmesi sonrası başlayan yükselişin Eylül ayının ilk yarısında da devam ettiği izlendi.

Endeksin detaylarına bakıldığında, geçtiğimiz ay olduğu gibi tüketicinin kişisel finansal durum algısı bir önceki yılın aynı dönemine göre olumsuzlaşmaya devam etti. Bununla birlikte, geleceğe ilişkin olumlu beklentiler yavaşlayarak da olsa artmaya devam etti. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 6,48 artarak 115,10 değerini aldı.

İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 2,64 artarak 74,94 değerini aldı. Önceki 1,5 ayda çok hızlı artan tüketim eğiliminin hızını azaltsa da artmaya devam ettiği izlendi.

Sonuç olarak, 15 Temmuz hain darbe girişiminin püskürtülmesi sonrası tüketici güveninde çok güçlü bir artış gerçekleşmişti. Bu trendin Eylül ayında da devam ettiği izlendi. Hem ülkemiz genelinde yaşanan birlik ve beraberlik algısı hem büyümeyi destekleyen güçlü maliye ve para politikası adımları bu artışın önemli nedenleri arasında görünüyor. Veriler önümüzdeki dönemde iç talepte canlanma sinyalleri veriyor.