Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg News'in derlediği ankete katılan ekonomistlere göre, Fed önümüzdeki hafta üst üste 6. toplantısında da faiz oranlarını değiştirmeyecek ancak yakın zamanda faiz artırma niyetine ilişkin söylemini güçlendirecek.

Fed'i takip eden ekonomistler Aralık'ta faiz artırımı ihtimalini yüzde 54 seviyesinde görürken, 20-21 Eylül toplantısından bir faiz artırımı çıkma olasılığını yüzde 15 seviyesinde görüyor. Öte yandan, ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65'i, Fed'in yakın gelecekte faiz artırma niyetine ilişkin iletişimini güçlendireceğini düşünüyor.

Fed yetkililerinin Eylül toplantısından yıl sonuna kadar geçen süreçte verecekleri kararlar ABD başkanlık seçimleri perspektifinden görülecek. Ekonomik toparlanmanın yavaş gerçekleşmesi Amerikalıları, göçmenlikten faiz oranlarına kadar bir çok konuda kutuplaştırdı.

Chicago'da Northern Trust Company baş ekonomisti Carl Tannenbaum, "Eylül toplantısında faiz oranının şahin bir biçimde sabit tutulmasını bekliyorum. Faiz artırımında eksik parça enflasyon tarafı ve bu noktada da oldukça güçlü bir tartışma var" dedi.

Ekonomiden gelen son veriler karışıktı. ABD perakende satışları ve sanayi üretimi verileri Ağustos'ta beklentini üzerinde düştü. İstihdam artışı hızını koruyarak son 3 ayda 232 bin ortalamasını yakaladı.

Öte yandan, düşük emtia fiyatları ve ılımlı seyreden ücret artışları enflasyonun yaklaşık 4 yıldır Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalmasına sebep oldu. Fed'in tercih ettiği, gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış enflasyon verisi, genişlemeci para politikası 2009'da başladığından bu yana yüzde 1.5 ortalama yakaladı. Enflasyonun hedefin altında kalmayı sürdürmesi halkın fiyatlara ilişkin beklentisini de aşağı çekebilir.

Özel sektör ekonomistleri, kişisel tüketim harcamalarının fiyat endeksinin ne zaman 3 ay üst üste yüzde 2 ve üzeri bir veriyi işaret edeceği konusunda ayrılıyor. Katılımcıların yüzde 23'ü bu durumun 2017'nin son çeyreğinde gerçekleşebileceğini düşünürken, yüzde 25 2018'in son çeyreğini işaret ediyor.

Bloomberg News'in derlediği ankete katılan 50 ekonomiste Fed politikasının görünümüne ilişkin 12-14 Eylül tarihleri arasında sorular yöneltildi.