Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Rusya'nın uygulamış olduğu ambargodan en fazla etkilenen kesim, yaşanan fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunları nedeniyle üreticilerimizdir." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın uçak krizinin ardından 1 Ocak 2016'da başlattığı ambargonun başta üreticiler olmak üzere tarım ve gıdada faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm tarafları mağdur ettiğini, Türkiye'nin de önemli bir ekonomik kayba uğradığını belirtti.

Rusya ile yapılan görüşmeler olumlu geçse de henüz ithalat yasağının kalkmadığının altını çizen Bayraktar, bu durumun devamının iki ülkenin de çıkarlarına ters olduğunu, son gelişmelerin ardından ambargonun bir an önce kaldırılmasının, hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın yüksek çıkarları için önemli olduğunu vurguladı.

Rusya’ya ihraç edilen gıda ve tarım ürünlerinden elde edilen Döviz miktarının Ocak-Temmuz döneminde, geçen yıla göre 422,3 milyon dolar azalmayla 197,3 milyon dolara indiğine dikkati çeken Bayraktar, "Ekonomik kayba uğrayan sadece ülkemiz değildir. Aynı şekilde Rusya da büyük ekonomik kayıplar yaşamıştır. Ambargo yüzünden Rusya uzak ülkelerden yüksek maliyetle sebze meyve almak zorunda kalıyor. Yalnız, ambargoyu koyan taraf Rusya olduğu için ambargoda seçici davranmış, limon gibi başka ülkelerden çok rahatlıkla tedarik edemeyeceği ürünleri Türkiye'den almaya devam etmiştir. Rusya'nın uygulamış olduğu ambargodan en fazla etkilenen kesim, yaşanan fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunları nedeniyle üreticilerimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, özellikle yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya'nın Irak ile birlikte en önemli ülkeler olduğuna işaret ederek, "2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde, Rusya'ya 714 bin 941 ton yaş sebze meyve ihracatı yapılarak 511,3 milyon dolar gelir elde edilmiştir. 2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatımız miktar bazında yüzde 81,5 düşüşle 132 bin 224 tona, değer bazında yüzde 79,7 düşüşle 103,8 milyon dolara gerilemiştir." bilgisini verdi.