Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası borçlanma maliyetini 3 aylık duraksamanın ardından düşürmeye devam etti. Yatırımcıların odak noktası Rusya Merkez Bankası'nın daha ne kadar genişlemeci adım atabileceğine yönelirken, politika yapıcıların "ılımlı sıkı" duruş olara adlandırdığı politikayı da gözardı etmiyor.

Rusya Merkez Bankası websitesinden yaptığı açıklamada, 1 haftalık repo faizi olan politika faizini beklenildiği gibi 50 baz puan indirerek yüzde 10'a çektiğini duyurdu.

Bloomberg'in derlediği ankete katılan 42 ekonomistin 37'si Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 10.5'ten yüzde 10'a düşürmesini bekliyordu. 5 katılımcıysa faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemiyordu.

Rusya Merkez Bankası enflasyon hedefini 2015'te 4. yıl üstüste ıskalamasının ardından 2017 sonu itibariyle enflasyonu yüzde 4'e çekmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz yıldan gelen lehte baz etkisinin dağılmaya başlamasıyla, politika yapıcılar, siyasi belirsizlik ve ücret artışlarının enflasyonu tekrar ateşleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, ülkedeki enflasyon oranlarında istikrarın artması ve buna bağlı olarak yeniden ekonomik büyümeye geçilmesine dair işaretlerin tespit edilmesi neticesinde faiz oranının yarım puan düşürülmesine karar verildiği kaydedildi.

Enflasyon risklerinin azalma eğilimini devam ettirmesi halinde ise faiz oranının tekrar düşürülmesi konusunun gelecek yılın ilk çeyreği için tekrar değerlendirileceğinin de belirtildiği açıklamada, enflasyondaki istikrarlı düşüşün desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Yıl sonu enflasyon oranını Rusya Merkez Bankası yüzde 5 ila 6 olarak tahmin ederken, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığının tahmini ise yüzde 5,7 ila 5,8 seviyesinde.