Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında, yükselen barınma ve sağlık-bakım fiyatlarının desteğiyle beklenenden daha hızlı arttı. Bu durum, enflasyonun Fed'in hedefine doğru yükselmekte olduğunu işaret ediyor.

Tüketici fiyatları endeksi Ağustos ayında, önceki ay değişiklik göstermemesinin ardından yüzde 0.2 tırmandı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tüketici fiyatlarının yüzde 0.1 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve akaryakıt fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyatları endeksi de yüzde 0.3 ile beklenenden hızlı arttı.

İstikrar kazanan enerji fiyatları, güçlü doların zayıflayan etkisi ve henüz yükselmeye başlayan ücretler, enflasyonun kademeli olarak artmasına yardımcı oluyor. Ekonomistlerin ve yatırımcıların büyük bölümü Fed politika yapıcılarının gelecek haftaki toplantısında faiz artışına gitmesini beklemiyor, ancak enflasyonun hızlanması bu yıl faiz artırımına gidilmesiiçin durumu güçlendireek.

St. Petersburg, Florida'da Raymond James Financial Inc. baş ekonomisti Scott Brown, "Enflasyon baskıları kademeli bir şekilde artıyor," dedi ve "Mallarda fazla bir enflasyon yok. Fiyat baskılarının görüldüğü yerler kiralar ve sağlık-bakım. Ücetlerden gelen baskı artıyor" şeklinde görüş bildirdi.