Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, artan emtia fiyatlarının desteği ile yükseldi ve dolar, bu haftaki merkez bankası politika toplantıları öncesi zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi iki haftayı aşkın sürenin en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Ham petrol, Libya'da çatışmaların arzı olumsuz etkilemesi ile birlikte bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve petrol ihraç eden ülkelerin para birimlerinin değer kazanmasına neden oldu. Hong Kong piyasasında yuan borçlanma maliyetleri, Çin Merkez Bankası'nın para birimine yönelik düşüş beklentisini önlemek için müdahale ettiği spekülasyonu ile güçlendi. Macaristan hisse senetleri ve tahvilleri, S&P'nin ülke kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından değer kazandı.

Büyük petrol üreticileri, ülkelerin bütçelerini olumsuz etkileyen küresel aşırı arz ortamında, fiyatları yukarı yönde desteklemeye yönelik işbirliğini görüşmek üzere gelecek hafta Cezayir'de bir araya gelecek. Bundan önce, Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasını gözden geçirecek ve Fed faiz artırıp artırmama kararı için toplanacak. Finans piyasalarında volatilite son iki haftadır, Fed bir sonraki faiz artırımının zamanlaması konusunda karar alırken, Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının para politikalarını daha da gevşetme konusunda isteksiz olduğuna ilişkin endişelerin güçlendiği bir ortamda arttı. Öte yandan, New York ve New Jersey'de haftasonu en az üç bombanın bulunması siyasi alanda kargaşayı artırabilir.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. servet yönetimi araştırma başkan yardımcısı Vasu Menon, "Piyasa beklentisi petroldeki sıçramadan güç alıyor," dedi ve "Yatırımcılar da BOJ'un dramatik bir adım atacağını umuyor, ancak ben bunun fazla bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Enflasyon rakamlarının ABD'de biraz yükselmesi ile birlikte, piyasa tekrar yakın bir zamanda Fed'e ilişkin endişe duymaya başlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 10:27'de yüzde 0.5 yukarıda seyrederken, petrol yüzde 1.5 değer kazanrak varil başına 43.66 dolara tırmandı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

(13:15'te güncellendi)