Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senedi yatırımcıları içinde bulunduğumuz haftada merkez bankalarının açıklamalarından ipuçları elde etmeye çalışacak. Fed'in faiz kararı açıklaması Çarşamba akşamı beklenirken, öncesinde Çarşamba sabahı Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal genişleme çabalarının açıklığa kavuşturulması beklenecek.

Marketwatch'ta yer alan habere göre, Cuma günkü satışa rağmen ABD hisse senetleri haftalık kazançlarını korudu. Dow Jones Industustrial Average Cuma günü yüzde 0.49 düşerken haftalık kazancı yüzde 0.2 oldu. S&P 500 Endeksi Cuma günü yüzde 0.38 düşmesine karşılık yüzde 0.5 haftalık kazanç sağladı. Nasdaq Bileşik Endeksi Cuma günü yüzde 0.10 gerilerken geçtiğimiz hafta yüzde 2.3 yükseldi.

Karışık seyreden ekonomik veriler hem Fed şahinlerine hem de güvercinlere iddialarında destek olacak verileri sağlıyor. CME Group’un Fed'in faiz artırım ihtimalini ölçtüğün aracı FedWatch Tool'a göre, Cuma günü itibariyle Eylül ayı toplantısından faiz artırımı kararı çıkması ihtimali yüzde 15 seviyesinde bulunuyor.

Fed 2 gün sürecek toplantısına başlamadan hemen önce BOJ parasal genişleme programını etkilemesi muhtemel olan politika kararını açıklayacak. BOJ ve Fed toplantıları, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin tahvil alım programını artırmayacabileceği açıklamasının damga vurduğu haftanın ardından gerçekleşecek. BoJ'un da kendi parasal genişleme politikasını genişletmekte iştahını kaybetmiş olabileceği endişeleriyle risk karşıtlığı tırmanmaya başladı.

Kingsview Asset Management portföy yöneticisi Paul Nolte, "BoJ toplantısı Fed için enteresan bir açılış olacak. Beklenti parasal genişleme programlarına para pompalamaya devam etmeleri ancak daha az istekli olmaları yönünde. Draghi'nin açıklamalarının da gösterdiği gibi acaba daha şimdiden paralarının karşılığını aldılar mı?" şeklinde yorumda bulundu.

Nolte bu hafta, düşük fiyatlar nedeniyle son zamanlarda zorluk çeken enerji sektörüne özellikle dikkat edeceğini söyledi. Üretim kesintileriyle alakalı çok fazla şey söylenmiş olsa da, Nolte Suudi Arabistan'dan ya da Rusya'dan bu yönde bir hamle beklemiyor. Öte yandan, Nijerya ve Libya gibi oyuncuların da üretimi artıracağı düşünülüyor.

Nolte, "Paraya ihtiyaçları var, özellikle de Rusların" dedi.