Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İnşaat üretimi Euro Bölgesinde bu yılın temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,8 ve Avrupa Birliğinde de (AB) yüzde 1,1 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı ilk tahmin verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretimi bu yılın temmuz ayında haziran ayına kıyasla yüzde 1,8 yükseldi. İnşaat üretimi, geçen yılın temmuz ayına kıyasla ise yüzde 3,1 artış kaydetti.

Euro Bölgesinde inşaat üretiminin temmuzda bir önceki aya kıyasla artmasında, inşaat yapımının yüzde 2,2 ve inşaat mühendisliğinin de yüzde 0,4 yükselmesi etkili oldu.

Yıllık bazdaki yükseliş ise inşaat yapımının yüzde 3,2 ve inşaat mühendisliğinin de yüzde 2,9 artmasından kaynaklandı.

AB’de de inşaat üretimi arttı

Veriler ayrıca, 28 üyeden oluşan AB ise inşaat üretiminin temmuzda önceki aya oranla yüzde 1,1, önceki yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 1 arttığını ortaya koydu.

AB’nin inşaat üretiminde temmuzda ayında önceki aya kıyasla görülen artışta inşaat yapımının yüzde 1,3 ve inşaat mühendisliğinin de yüzde 0,9 yükselmesi etkili oldu. Yıllık bazdaki artış ise inşaat yapımının yüzde 1,8 artmasından kaynaklanırken, inşaat mühendisliği yüzde 2,7 azaldı.

Verisi bulunan AB ülkeleri içinde, temmuzda inşaat üretiminde önceki aya oranla en fazla artış, yüzde 4,8’le Fransa’da, en fazla azalış ise yüzde 11’le Slovakya’da ölçüldü.

Yıllık bazda ele alındığında ise inşaat üretimi en fazla artan ülke yüzde 12 ile İspanya oldu. En fazla azalış ise yüzde 23,3’le Slovakya’da kaydedildi.