Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

NoorCM Satış Müdürü Mert Yılmaz Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Yılmaz Borsaya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmesinde borsanın bir süre daha belli bant aralığında hareketini sürdürebileceğini söyledi. Yılmaz, "Belli bir bant içine sıkışmış görünüyoruz. 77.150 seviyesini aşarsak 78 bin denemesi söz konusu olabilir. Burada Fed'in kararı daha belirleyici olacak ..Yani belli bandın içinde gidip geleceğiz" yorumunu yaptı.

Yılmaz Fed'den bu toplantıda faiz artırımı beklemediğini ancak Aralık'ta muhtemelen faiz artışı olacağını öngördü. Faiz artışının gelişen ülkeler için ciddi sıkıntıya neden olmayacağını belirten Yılmaz "Ancak faiz artışının devamının geleceğine dair söylem riski beraberinde getirebilir" dedi.

- PİYASALARDA 3 RİSK

Yurtiçi piyasalar için riskleri sıralayan Yılmaz, bir numaralı riskin Moody's olduğunu söyledi. Türkiye'nin kredi notunun inebileceğini belirten Yılmaz, "Ben notun ineceğini düşünüyorum. İşin içinde uluslararası siyasetin olduğunu düşünüyorum...Sanayi üretiminde sert düşüş 3. çeyrek büyümesi için sıkıntı yaşanabileceğinin göstergesi, buna dikkat etmemiz lazım. Büyüme %4 civarında olmayacak gibi görünüyor, beklentiler %3.5'in etrafında oluşmaya başladı. Eğer not ve görünüm teyit edilirse bu önemli bir belirsizliği ortadan kaldırır" şeklinde konuştu.

Yılmaz diğer 2 önemli riskin de olağanüstü halin devamı ve jeopolitik riskler olduğuna dikkat çekerek "Olağanüstü halin uzatılıp uzatılmayacağı konusu yurtdışında izlenen parametrelerden biri. Üçüncüsü ise Suriye. Suriye'ye girildiğinde piyasaların beklentisi bu kadar uzun süreceği yönünde değildi. Bunlar masanın üzerindeki riskler" diye konuştu.