Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda dalgalanma düşük, ABD nüfus verileri gösteriyor ki gelir kazançları orta sınıfa da ulaştı, ve çalışanlar milli gelirin daha büyük bir kısmını geri alıyor. En azından şimdilik, uluslararası bir risk ön plana çıkmıyor ve enflasyon da yükseliyor olabilir.

Reuters'in haberinde yapılan yoruma göre, eğer Fed Başkanı Janet Yellen politika yapıcıların, Fed yetkililerinin kararlarını yıllardır sorgulayan yatırımcılardan çekinmediğini göstermek istiyorsa, bu haftaki Fed toplantısı bunun için iyi bir fırsat sunuyor olabilir.

Fed 20-21 Eylül'de gerçekleşecek toplantısı öncesinde o kadar bölünmüş durumda ki en etkili üyesinin ufak bir çabası fark yaratabilir. Hatta bazı yatırımcılar Fed'in artık piyasaların ne beklediğine ilişkin düşünerek bu kadar endişelenmemesi gerektiğini düşünüyor.

State Street Global Advisors baş stratejisti Michael Arone, "Şimdiden buna alışalım. Piyasalar için bir zorluk yaratacak ancak normal bir ekonomik döngü bağlamında sağlıklı olacağını düşünüyorum. Faiz artırımı sermaye maliyetini artıracak, ve kısa vadede bir kısım riskli varlıkları götürecek. Ancak, muhtemelen yapılması gereken de bu" dedi.

Geçen hafta sonucu yayınlanan bir Reuters anketine göre, faiz artırımı pek olası gözükmüyor.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisine göre, faiz artırımı ihtimali yüzde 25, ve katılımcıların sadece yüzde 6'sı Fed'in hamle yapmasını bekliyor. Büyük çoğunluk ise Fed'in Aralık'a kadar bekleyeceğini düşünüyor.

Federal fonlama vadelilerine göre, yatırımcılar bundan dahi daha şüpheci olabilir. Traderler Fed'in Şubat ayına kadar bekleyeceğini düşünüyor. Bu tarih Fed'in faiz artırdığı ve daha fazlasının bu yıl ve gelecek yıl gelebileceğini sinyal verdiği tarihten 1 yıl sonrasını gösteriyor.

Ancak bunun yerine Fed Aralık ayında 10 yılın ardından ilk kez faiz artırdığı Aralık ayından bu yana yüzde 0.25-0.50 faiz aralığında sıkışmış durumda bulunuyor.