Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in piyasa yapıcı kuruluşları arasında, ABD merkez bankasının bu akşamki faiz kararı öncesi, nadir görülen bir görüş ayrılığı var.

Fed ile tahvil işlemleri yapma yetkisine sahip 23 kuruluştan ikisi, Barclays Plc ve BNP Paribas SA, Fed'in bugün faiz artırımına gideceği görüşünü savunarak, benzerlerinin ve tahvil piyasasının aksi yönde bir konum aldı.Bloomberg'in derlediği verilere göre, ilk kez, birden fazla piyasa yapıcı, politika toplantısının yapılacağı hafta, ortak görüşün aksi yönde bir görüşe sahip oldu. Her iki bankanın ekonomistleri, traderların, Fed'in beklenenden daha uzun bir süre hareketsiz kalmasının ardından, Fed yetkililerinin faiz artırımı niyetlerini abartılı bir şekilde daha az önemsediklerini kaydetti.

BNP'nin New York ofisinden kıdemli ABD ekonomisti Laura Rosner, "Mükemmel bir zaman yok; verilerde her zaman belirsizlikler olacak," dedi ve "Son dokuz ayda görülen ve Fed'in faiz kararını geciktiren şokların çokluğuna karşın, işe almalar güçlü olmaya devam etti ve bu durumun dikkate alınacağını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Barclays, Haziran ayı başlarında açıklanan Mayıs ayındaki sıkıntılı istihdam verisine kadar, Haziran ayında faiz artırımına gidileceği tahmininde bulunmuştu. Barclays'ın kıdemli ABD ekonomisti Rob Martin, bunun, Aralık ayından bu yana bankasının ilk faiz toplantısı haftası faiz artırımı beklentisi açıklaması olduğunu belirtti.

Martin, "Biz çılgın değiliz; bugüne kadar ilk kez görüş birliğinin dışına çıktık," dedi ve "Eylül ayında faiz artırımı görüşümüzü koruyoruz. Zira FOMC'un bize yönelik iletişimini dikkate alıyouruz. Başkan ve Başkan Yardımcısı'nın Jackson Hole'da söylediklerini dikkate alıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.