Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Ülke tahvilleri, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Fed'in kritik politika kararları için gerisayımın başlaması ile birlikte tüm dünyada ralli yaparken, dolar kayıplarını geri aldı.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, traderların BOJ'un politika gözden geçirmesinin potansiyel sonuçlarını değerlendirirken, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğunun Fed'in politikasında değişkliğe gitmeyeceği tahmininde bulunması ile birlikte yüzde 1 seviyesinin altında seyretti. Petrol, Nijerya'da arzın artacağına ve ABD'de stokların genişleyeceğine ilişkin tahminlerin ardından düştü. Yeni Zelanda doları, süt fiyatları ile birlikte yükseldi. Avrupa hisse sentleri ve ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti.

BOJ ve Fed toplantılarının sonuçlarına ilişkin beklentilerdeki değişiklikler, finans piyasalarında son iki haftada dalgalanmalara yol açtı. ABD'de son dönemdele gelen bir dizi zayıf veri, Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artırımına gitme olasığını, Ağustos sonundaki seviyesi olan yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürdü. BOJ teşvik programlarının etkinliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor ve ekonomistler, Çarşamba günkü toplantıdan daha fazla gevşeme çıkı çıkmayacağı konusunda bölünmüş durumda.

Utrecht, Hollanda'da Rabobank International stratejisti Philip Marey, "Piyasa Çarşamba gününe doğru yaklaşıyor ve elbette BOJ en büyük bilinmeyen," dedi ve "Fed'in, bu yılın ilerleyen dönemlerinde nihayet faiz artırımına gitmeden önce, piyasa istikrarını sağlama gibi zorlu bir görevi var. Hafif bir şekilde şahin tutumu almaları gerekiyor, ancak piyasaları yatıştırmak için biraz da güvercin olmalılar. Bunu nasıl başaracaklarını görmek ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Pazartesi günü 2 baz puan yükseldikten sonra, üç baz puan düşerek, Londra saati ile 11:52'de yüzde 1.69'a indi.

(14:30'da güncellendi)