Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, tahvil alım programını sürdürmenin yollarını ararken, beklediği destek Janet Yellen'dan gelebilir.

Fed Başkanı Yellen, Çarşamba günü, AMB'nin kendi parasal genişleme programı kapsamında satın almak için yeterli tahvilin bulunması konusunu da yakından ilgilendiren, faiz kararını açıklayacak. Fed yetkililerinin faizlerde ani bir artırıma gitmemesi durumunda dahi, 2016 yılında artırım olabileceğine ilişkin herhangi bir işaret küresel tahvil faizlerini yukarı çekebilir: Bu AMB için “bonus” anlamına geliyor.

Draghi'nin parasal genişleme programı kapsamında Mart 2017'ye kadar 1.7 trilyon euro (1.9 trilyon dolar) harcama ve enflasyonu canlandırmak için gerekirse devam etme vaadi kilit bir sorunla karşı karşıya: Euro Bölgesi tahvillerinin faizleri o kadar düşük ki önemli bir kısmı AMB'nin kendi kurallarına göre satın almak için uygun değil. Fed'in şahin tavrı bu sorunun atlatılmasına yardımcı olabilir. Etkisinin sınırlı olması durumunda dahi, Yönetim Konseyi'ne düşünmek için zaman kazandırabilir.

Frankfurt'ta Deutsche Bank AG baş Uluslar arası ekonomisti Stefan Schneider, “Faiz artırımı güven işareti anlamına gelir. ABD tahvil faizlerinde sınırlı bir artış AMB tahvil piyasası üzerinde de etkili olur. AMB için satın alınabilir tahviller havuzunu genişletir” şeklinde görüş bildirdi.