Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil yatırımcıları Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Çarşamba günü açıklayacağı politika kararını beklerken, Döviz piyasası yatırımcıları ise BOJ'un hemen ardından gelecek Fed faiz kararına odaklanacak.

Yen, BOJ'un Temmuz ayında tahvil alım programında değişikliğe gitmemesi ve Ocak ayında eksi faiz benimsemesi sonrasında, 2011 yılından bu yana görülen en uzun yükseliş serisi olan ardı ardına üç çeyreklik kazancına hazırlanıyor. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda uzun ve kısa vadeli faizler arasındaki farkı da kapatsa ya da faiz indirimine de gitse, döviz stratejistlerine göre, yen için en büyük tehdit Fed Başkanı Janet Yellen'in şahin yanlısı tavrı olabilir. Bloomberg verilerine göre Japon Yeni, geçtiğimiz iki yıl içerisinde Japonya hazine tahvillerindense ABD kısa vadeli tahvil faizlerindeki değişikliklerle daha uyumlu hareket etme eğiliminde bulunuyor.

Sumimoto Mitsui Banking Corp. döviz işlemleri birim yöneticisi Shinsuke Sato, “Fed'in faiz artırımı temposu yılda bir kez olacaksa, doların yukarı trendi devam etmeyecektir. Dikleşen bir Japonya getiri eğrisi, BOJ eksi faiz bölgesinde daha fazla ilerlese de ilerlemese de yenin zayıflama trendini geri getirmeyecektir” dedi.

Japonya parası bu yıl yüzde 18 yükselerek G-10 paraları arasında en iyi performansı gösterdi. BOJ'un enflasyonu canlandırmak için beklenmedik ölçüde teşvik uygulamasına karşın para politika araçlarının tükendiği yönündeki spekülasyon, yenin dolar karşısında değer kazanmasında etkili oldu. Kuroda'nın Ocak ayında faizleri eksi yüzde 0.1 seviyesine çekmesi, bankacılık hisselerindeki çöküşü ve yenin güvenli varlık olarak sert yükselişini tetikledi. Yen, TSİ 09:13'da yüzde 0.12 değer kazanarak dolar karşısında 101.80 seviyesinden işlem gördü.