Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar 2 büyük merkez bankasının faiz kararına odaklandı. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz kararı sabah saatlerinde, Fed kararı akşam saatlerinde açıklanacak. Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar her iki bankadan çıkabilecek kararları ve bu kararların fiyatlamalara nasıl yansıyabileceğini anlattı.

"FED PAS GEÇER"

Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye Fed'in seçim öncesi faiz artırmayacağını söyledi. Sarı, "Bu toplantıyı pas geçecektir. Ama söylemleri sertleşecektir. Aralık ihtimali daha yukarı çıkacaktır..Yellen'den artırım sinyalleri verecek bir konuşma gelecektir. Ben Aralık ayında faiz artışı olacağını, gelecek sene minimum 2 faiz artışı bekliyorum" dedi.

Ekonomist Murat Bekdik de Bloomberg HT'ye Fed'in büyük ihtimalle Aralıkta faiz artıracağını söyledi. Bekdik, "Başkanlık seçimlerinden dolayı yarın radikal bir şey yapmaz dolayısıyla ben Fed'den Aralık'ta faiz artışı bekliyorum. Yarın faizle ilgili sürpriz bir karar beklemiyorum" dedi.

Gedik Yatırım Araştırma'dan Erol Gürcan Fed tarafında bu ay faiz artışı öngörmediklerini belirterek "Küresel piyasalar bu kadar hazırlıksızken faiz artışı beklemiyoruz. Eğer BOJ ve Fed sonrası çok olumsuz karar çıkmazsa bizim merkez bankamız da üst bant indirimlerine devam edebilir" dedi.

JAPONYA MERKEZ BANKASI

Erol Gürcan BOJ kararına ilişkin spekülasyonlar olduğunu, bankanın para politikasını ciddi şekilde gözden geçireceğine yönelik beklentiler olduğunu söyledi. Gürcan "Negatif faizin derinleştirilebileceği, varlık alım programında bir miktar ayarlama yapacağı konuşuluyor. Japon Merkez Bankası'na ilişkin tahmin yapmak zor görünüyor." dedi.  

Saxo Capital Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Kıdemli Uzmanı Uraz Çay "BOJ'un para politikasında değişikliğe gitmemesi yönünde uzlaşı olsa da değişik senaryolar da var. Burada bankanın atacağı adımlardan çok enflasyon ve negatif faiz tarafında nasıl yorum yapacağı fiyatlamalarda önemli olacak" dedi.

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yasin Demir, Japonya Merkez Bankası'nın muhtemelen önlem açıklayacağını fakat Fed kararı henüz açıklanmamış olacağı için piyasaya etkisinin sınırlı olacağını kaydetti.

FED KARARI PİYASAYA NASIL YANSIR?

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yasin Demir, "Fed'den yarın bir sürpriz de görebiliriz. Faiz toplantısı öncesi pozisyon alacakların sürpriz tarafını tercih etmelerini öneririm çünkü beklenti fiyatlara kısmen yansıdı..Fed Aralık'ı bile işaret etse dolar sınırlı değer kaybeder ama bir sürpriz yaparsa dolar kuvvetli değer kazancı yaşayabilir" dedi.

Demir yarın faiz artışının piyasada önemli bir şok yaratacağını söyleyerek "Fed Aralık'ı işaret ederse piyasa bunu normalleştirerek kabul eder. Eğer bu hafta yaparsa yüksek volatilite görürüz, bizim gibi gelişen ülkelerde çıkış olur" diye konuştu. Demir Aralık'a yönelik sinyal vermemesi halinde piyasanın kaldığı yerden devam edeceğini, kurda düşüşün süreceğini bildirdi.

Gedik Yatırım Türev Ürünler Satış Grup Müdürü Halil Serkan Bulut ise Fed'den yarın sürpriz beklemediğini söyleyerek "Fed faiz artışı için Aralık sinyali verebilir. Yellen'in vereceği mesajlar önemli olacak. Yellen'in şahin duruş sergilemesiyle dolar endeksinde yükseliş, küresel piyasalarda bir miktar satış olabilir" diye konuştu.