Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sahte hesap skandalıyla gündemde olan Wells Fargo'nun Üst Düzey Yöneticisi (CEO) John Stumpf, banka çalışanlarının 2 milyondan fazla izinsiz ve gizli hesap açmasından ötürü özür diledi.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde düzenlenen oturuma katılan Stumpf, bankanın etik olmayan tüm satış yöntemlerinin sorumluluğunu kabul ettiğini belirtti.

Stumpf, 5 binden fazla banka çalışanlarının 2 milyonun üzerinde izinsiz hesap açmasına ve bunları müşterilerden gizli işletmesine ilişkin, "Müşterilerimize, takım arkadaşlarımıza ve Amerikan halkına karşı sorumluluklarımızı yerine getiremediğimiz için çok üzgünüm" ifadesini kullandı.

Gizli hesap açma faaliyetlerinin banka genelinde "çevrilen bir entrika" olmadığını savunan Stumpf, Wells Fargo'nun skandala karışan 5 bin 300 çalışanını işten çıkardığını anımsattı.

Stumpf, ayrıca "yasalara aykırı satış yöntemleri ve uygulamaları, etik değerlerimize ve şirket kültürümüze aykırı" diyerek, bankanın çalışanlarını gizli ve izinsiz hesap açmaya teşvik ettiği düşünülen satış ve performans hedeflerini kaldıracağını bildirdi.

- "İstifa etmelisin"

Wells Fargo CEO'su John Stumpf'ın bankanın sahte hesap skandalını yatıştırmaya yönelik açıklamaları, Kongre üyelerini tatmin etmedi.

Massachusetts Senatörü Demokrat Elizabeth Warren, Stumpf'ın kişisel olarak sahip olduğu Wells Fargo hisselerinin değerinin 200 milyon doları aştığını belirterek, "Sen çalışanlarını müşterileri dolandırması için öyle bir kırılma noktasına getirdin ki hisselerinin değeri yükselsin ve cebine yüz milyonlarca dolar daha koyabil." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Stumpf'ın skandal kapsamında soruşturulması gerektiğini söyleyen Warren, Stumpf'a "İstifa etmelisin. Cezai soruşturmaya tabi tutulmalısın" diye çıkıştı.

Ohio Senatörü Demokrat Sherrod Brown ise Stumpf'a "Binlerce insan işten çıkarılırken, haberler yazılırken, resmi yetkililer gelip giderken, yönetim neredeydi?" sorusunu yönetti.

Stumpf, Wells Fargo'nun kurum içi soruşturmasına devam ettiğini ve Yönetim Kurulu'nun yöneticiler hakkında nasıl bir işlem yapılması gerektiğini görüştüğünü söyledi.

ABD'nin en büyük bankalarından Wells Fargo, 2011 yılından beri 2 milyonu aşkın mevduat ve kredi kartı hesabını müşterilerinden izinsiz ve gizli açtığı gerekçesiyle iki hafta önce 185 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.

AA