Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB’nin milyar dolarlık vergi cezaları kestiği ABD’li şirketlerin piyasa değerleri sürekli artıyor. Uzmanlar piyasaların AB’nin vergi cezası çıkışını ciddiye almadığını belirtiyor.

AB Komisyonu vergi ödemesi konusunda ABD’li şirketlerin peşini bırakmamakta kararlı. AB Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, pazartesi günü yaptığı açıklamada Apple ve McDonald’s’ın ardından vergi tahsilatı konusunda sırada daha çok sayıda ABD’li şirketin olduğunu duyurdu. Açıklama esnasında özellikle Amazon’un adının geçmesi ise dikkatlerin bu şirket üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu. Şirket tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’daki pazar hâkimiyetini de genişletiyor.

Amazon bunun için son 6 yılda sadece Avrupa’ya 16.7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu rakam görünüşte oldukça büyük miktar. Ancak şirketin sadece bir yıllık kazancının 15 milyar dolar seviyesinde olması AB Komisyonu’nu harekete geçirdi. AB’li yetkililer şirketin elde ettiği devasa gelirlerle kıyaslandığında ödediği vergilerin son derece düşük olduğuna işaret ediyor.

ÇİFT BASAMAKLI BÜYÜME

Bu arada Amazon’un da şirket merkezi pek çok ABD’li devin olduğu gibi Lüksemburg’da bulunuyor. Bu ülkenin şirketleri neredeyse sıfır vergiyle tavladığı biliniyor. Bu açıdan bakıldığında AB Komisyonu’nun Amazon’la birlikte Facebook ve Google’a da milyar dolarlık ek vergi talepleriyle gelmesi artık an meselesi.

Ancak bu şirketlerin Borsalardaki hisse hareketlerine bakıldığında ise işlemlerde herhangi bir endişenin izine rastlamak mümkün değil. Tam tersine bu şirketlerin neredeyse tamamının hisseleri son bir yılda yükseliş kaydetti. Vergi tartışmalarının alevlendiği son üç aylık performansları ise çift basamaklı yükseliş oldu. Bu durum da kulislerde AB’nin vergi sopasının piyasalar tarafından ciddiye alınmadığı yönünde değerlendirilmesine neden oluyor

APPLE’I CEZA DEĞİL iPHONE YARALADI

ABD’li teknoloji devlerinin bir yıllık hisse performansına bakıldığında şirketlerin piyasa değerlerinin sürekli yükseldiği görülüyor. Özellikle AB tarafından bir sonraki vergi suçlusu olarak ortaya çıkartılması beklenen Amazon’un piyasa değeri yüzde 46 yükseldi. Apple hisseleri ise AB’nin vergi cezasından ziyade yeni tanıtımı yapılan iPhone7’nin beklentileri karşılamayacağı endişesi nedeniyle değer yitirdi.

REKLAMA KISITLAMA

AB mobil reklamlara da sınır getirmeye hazırlanıyor. Eğer karar hayata geçerse Google ağır darbe alacak.

Mahmut Sancak/Gazete Habertürk