Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Çarşamba günkü politika toplantısında, parasal teşvik programının odaklanmasını değiştirdi. BOJ böylelikle, programın yan etkilerini yönetebilmek için esnekliği daha da artırmayı ve uzun vadede enflasyonu artırma taahhüdünü güçlendirmeyi amaçlıyor.

BOJ, para arzını artırmaya yönelik katı bir hedeften uzaklaşırken, farklı vadeler boyunca tahvil faizlerini kontrol etmeyi amaçladığını kaydetti. BOJ, varlık alımları yoluyla parasal tabanı genişletmek için belirlediği hedefi, tahvil faizlerini kontrol edebilmek için, kısa vadede dalgalandırabileceğini kaydetti. Banka daha önce parasal tabanı yıllık 80 trilyon yen (780 milyar dolar) artırıyordu.

BOJ ayrıca, elinde tuttuğu debvlet tahvillerinin ortalama vadesi için belirlediği hedefi de düşürdü. Her iki adım, merkez bankasının düşük uzun vadeli faizlerin Japonya bankaları üzerindeki etkisini kontrol etmesine yardımcı olacak. Başkan Haruhiko Kuroda ve kuruldaki çalışma arkadaşları, bankaları merkez bankasında tuttuğu rezervlere uyguladığı faizi değiştirmeyerek eksi yüzde 0.1'de tuttu.

Tokyo'da Meiji Yasuda Life Insurance Co. baş ekonomisti Yuichi Kodama, "Bu hareket, BOJ'un temel politika hedefini parasal tabandan getiri eğrisine çevirdiği anlamına geliyor," dedi ve "Eğer BOJ gelecekte ialve gevşemeye giderse, muhtemelen negatif faizi derinleştirecek" şeklinde görüş bildirdi. Kodama, merkez bankasının tahvil alımlrında sınırlarına yaklaştığı görüşünde olduğunu sözlerine ekledi.

Piyasalar

Yen dolar karşısında zayflayarak, Tokyo saati ile 14:45'te 102.53 seviyesine geldi ve bu yılki kazancını yüzde 17'ye daralttı. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2.5 yükseldi. 10 yıl vadeli Japonya tahvillerinin faizi Mart ayından bıu yana ilk kez pozitif bölgeyi gördü. Gösterge 10 yıllık faiz 0.005 puan kadar yükseldi ve Londra saati ile 06:12'de eksi yüzde 0.045 seviyesine geldi. Bu kağıdın faizi Salı günü eksi yüzde 0.065 seviyesndeydi.

BOJ Ocak ayında ilk kez negatif faizi uygualamasına geçmesinin ardından güçlü bir tepkiyle karşılaştı. O dönemde banka hisseleri sert düştü, yen güç kazandı ve hanehalkı güveni zayıfladı. Kuroda, son dönemde yaptığı açıklamalarda, negatif faizin uzun vadeli, faizleri aşağı çekerek finans kuruluşlarının karını düşürürken, işletmeler ve tüketiciler için de borçlanma maliyetlerini aşağı çektiğini söyledi.

Politika Gözden Geçirmesi

BOJ, deflasyon baskılarından ve durgunluktan kurtulmak için parasal teşviği en cesurca kullanan küresel merkez bankalarından biri oldu. Ancak Kuroda, kamuoyuna son dönemde yaptığı değerlendirmelerde, aşırı gevşemenin faydalarından ziyade maliyeti üzerinde durdu ve üç yılı aşkın süredir uguladığı "ne olursa olsun" yaklaşımından uzaklaştı.

Çarşamba günü açıklanan kararlar, politikaların etkinliğine ve oldukça uzağında bulunulan yüzde 2 enflasyon hedefine nasıl ulaşılacağının belirlenmesine yönelik kapsamlı bir gözden geçirmenin ardından geldi. Yetkililer, BOJ'un Japonya ekonomisini "canlandırma" konusunda uzun vadeli bir görüşe sahip olduğunu ve şimdilerde sürdürülebilirliği akılda tutarak politika çerçevesini belirleme üzerinde odaklandıklarını işaret etti.

Abenomi olarak da adlandırılan Başbakan Shinzo Abe'nin ekonomiyi canlandırma programının başarı olasılığına ilişkin şüpheler, BOJ'un Kuroda'nın görev döneminin başlarındaki agresifliğinin sınırları konusunda zorlanmakta olduğu kanısına varılırsa artabilir.

Norinchukin Research Institute baş ekonomisti Takeshi Minami, "BOJ'un getiri eğrisini dikleştirme kararı, finans kuruluşlarının durumunu dikkate alıyor" dedi.

BOJ Politika Kurulu ayrıca, parasal tabanın enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde istikrar kazanana kadar genişletileceği taahhüdün de bulundu ve enflasyon beklentilerini güçlendirmek için tüketici fiyat artışlarının güçlendirileceğini taahhüt etti.

Fed Toplantısı

BOJ, en azından 1 Kasım'da sona erecek bir sonraki toplantısına kadar, devlet tahvilleri alımını genişletme ya da nagatif faizi daha da derinleştirme konusunda karara veremeyebilir. Bazı ekonomistler, BOJ'un harekte geçmeden önce, Fed'in bugünkü kararını beklemeiş olabileceğini düşünüyor. Bu toplantıda, ihtimal düşük de olsa, Fed'in faiz artırımına gitmesi durumunda, yenin dolar karşısında zayıflaması, BOJ'un bugünkü kararı için durumunu güçlendirecek.

Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları Temmuz ayında, Kuroda'nın Mart 2013'te BOJ'un başına geçmesinden bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Piyasa katılımcıları, Kuroda'nın ihtiyaç duyulduğunda harekete geçileceği yolundaki taahhüdünü her geçen gün daha az kaale alıyor ve bu durum yenin uzun dönemli zirvelerini görmesine yardımcı oluyor.

BOJ öte yandan, Japonya devlet tahvili alımlarının sürdürülebilriliği konusunda sorularla karşılaşıyor. Banka piyasadaki devlet tahvillerinin üçte birini elinde tutuyor. Alımların hızı piyasadaki arzın kurumasına yol açıyor ve birçok ticari banka satış yaparak tahvil stokunu eritiyor.