Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:10'da güncellendi)

Hisse senetleri, Fed yetkililerinin uzun vadede faiz için görünümü düşürmesinin ardından, ABD Hazine tahvilleri ile birlikte yükselirken, dolar değer kaybetti.

Karar açıklanmadan dakikalar öncesinde 2.9740 seviyelerinden bulunan Dolar/TL , kararla birlikte 2.96 liranın altına geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) kazançlarını genişletirken, ABD getiri eğrisi, kısa vadeli tahvillerin daha zayıf bir performans göstermesi ile birlikte yatay hale geldi. Dolar, önemli para birimlerimin üçü hariç tümü karşısında değer kaybetti. Hisse senetlerinde erken saatlerde görülen yükselişler, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasını yeniden şekillendirerek finans sektörüne destek vermesinin ardından gerçekleşti. Petrol, resmi verilere göre ABD'de petrol stokların geçen hafta düşüş göstermesinin ardından değer kazandı.

Fed'in, "Noktasal grafik" olarak olarak adlandırdığı ve faiz artırımının yönünü işaret eden gösterge, yetkililerin bu yıl bir kez çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğini işaret etti. Üç politika yapıcı, bu yıl faizde değişikliğe gidilmemesinin en uygun hareket olduğu tahmininde bulundu. Politika yapıcılar gelecek yıl iki faiz artırımı bekliyor. Haziran ayındaki projeksiyonlarda üç faiz artırımı bekleniyordu.

Betlehem, Pennsylvania'da McQueen, Ball & Associates Inc. baş yatırım yetkilisi Bill Schultz, "Aralık ayında faiz artırsalar bile, faiz artırımlarının hızına ilişkin beklentiler azalıyor ve bu durum hisse senetlerine bir miktar destek veriyor" dedi.

 

 

Piyasalar

MSCı Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 14:29'da yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. S&P 500 Endeksi, önceki iki seansta yatay kapandıktan sonra yüzde 0.4 yükselerek 2,149.12 puana çıktı.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.67'ye indi.

New York'ta Credit Agricole SA sabit getirili menkul kıymetler müdürü David Keeble, "Bugünkü durum, Fed yetkililerinin projeksiyonlarında dikkat çeken bir şekilde daha güvercin hale geldiklerini işaret ediyor, ancak piyasa Aralık toplantısının çok canlı olduğunu da işaret ediyorlar," dedi ve "Bu yıl bir faiz artırımı ihtimali oldukça yüksek, ancak daha sonrası yatay görünüyor" şeklinde konuştu.

ABD para briminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

New York'ta Brown Brothers Harriman & Co. gelişen piyasalar küresel başkanı Win Thin, "Dolar sıkıntı çekecek," dedi ve "Bence, Fed'in tutumu güvercindi" yorumunda bulundu.

Altının ons fiyatı kararlar takiben 1.325,95 dolardan 1,330 dolara yükseldi.

(22:10'da güncellendi)