Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalarda gözlerin merkez bankalarına çevrildiği günde kur 2.9750 - 2.9800 aralığında dalgalanıyor. Dolar/TL Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz kararının ardından yeni günde 2.98'i test etmesinden sonra saat 19:30 itibariyle 2.9765 seviyelerinde, Euro/TL 3.3179'da seyrediyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika faizini %eksi  0,1'de bırakırken 80 trilyon Yen’lik parasal genişleme program büyüklüğünü değiştirmedi. Açıklamada yıllık 80 trilyon yen tutarında Japon Devlet Tahvili alımının süreceği ancak bu rakamın daha az ya da daha çok olabileceği belirtildi.



GÖZLER FED'DE

Japonya Merkez Bankasının para politikasında değişikliğe gitmesinin ardından gözler bu akşamki ABD Merkez Bankası'nın kararına çevrildi.

Vadeli kontratlara göre bu akşam bir faiz artış ihtimali %22 olarak fiyatlanıyor. Aralık ayı beklentisi ise %58 oranında fiyatlanıyor.

"SÜRPRİZ BİR ADIM DOLARI GÜÇLENDİRİR"

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yasin Demir dün Bloomberg HT'ye "Fed faiz artışı için Aralık ayını işaret ederse dolar sınırlı değer kaybeder ama bir sürpriz yapıp faiz artırırsa dolar kuvvetli değer kazancı yaşayabilir" dedi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalara Müdürü Şant Manukyan ise Zeynep Erataman'a yaptığı değerlendirmede Fed'in bu toplantıda faiz artırması gerektiğini savundu.

Manukyan konuya dair, "ABD'deki seçimlerden sonra Trump gelirse belirsizlik oluşur, Fed Aralık'ta yine faizi artıramaz. Bence piyasalara gereken uyarı yapıldı, Fed'in mutlaka piyasayı uyarma yükümlülüğü yok ama genel uzlaşı o ki; daha şahinleşmiş bir Fed göreceğiz. Aralık ayına işaret edecektir. Ancak ben bunun artık hatalı bir politika olduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Bu arada yarın TCMB'nin faiz kararı da kurun hareketi açısından önemli olacak. Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitmesi bekleniyor.