Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan Bloomberg HT'de Ali Çağatay'a piyasaların Fed'in faiz artırmayacağı beklentisini fiyatladığını ve söylemlerin önemli olacağını belirtti. Doğan kararın olası etkilerine dair ise "Fed'den bir sürpriz çıkmaz ve faiz artışı için Aralık mesajı verirse yıl sonuna kadar doların kademeli şekilde değer kazandığını ve bunun diğer Borsalara etkilerini izleyeceğiz.

Fed sürpriz yapar ve bazı bankaların öngördüğü gibi faiz artışı olursa kısa vadede ciddi etkisi olur." diye konuştu.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalara Müdürü Şant Manukyan Fed'in bu toplantıda faiz artırması gerektiğini savundu. Manukyan konuya dair, "ABD'deki seçimlerden sonra Trump gelirse belirsizlik oluşur, Fed Aralık'ta yine faizi artıramaz. Bence piyasalara gereken uyarı yapıldı, Fed'in mutlaka piyasayı uyarma yükümlülüğü yok ama genel uzlaşı o ki; daha şahinleşmiş bir Fed göreceğiz. Aralık ayına işaret edecektir. Ancak ben bunun artık hatalı bir politika olduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.

KARARIN Dolar/TL 'YE ETKİSİ

Ak Yatırım Araştırma notunda birkaç senaryoya yer verdi. Yüksek ihtimal tanınan senaryonun faiz artışı olmaması ve ileri dönük faiz tahminlerinin (DOTS) aşağı yönlü revize edilmesi olduğunu belirterek "Bu durumda Dolar/TL nötr/hafif yukarı yönlü, hisse senetleri nötr/hafif aşağı yönlü etkilenir" değerlendirmesini yaptı.

Notta ayrıca şu ifadeler kullanıldı;

"Fed faiz artırmaz ve ileri dönük faiz artırım tahminleri değiştirilmez. Fed açıklamasında “yakın dönem risklerde dengeli bir görünüm izlendiği” ibaresi yer alırsa dolar hafif pozitif, hisse senetleri hafif negatif etkilenir.

Fed faiz artırır, ancak faiz artırımı piyasada beklenmediği için ileri tarihli üye faiz artırım tahminleri (DOTS) aşağı yönlü revize edilse bile dolar pozitif, hisse senetleri negatif etki yapar. Fed faiz artırmaz, Fed üyelerinin ileriye dönük faiz tahminleri aşağı yönlü revize edilir, Fed açıklamasında son dönem verilerin kötü seyrine değinilir. Bu senaryoda Dolar/TL aşağı yönlü, hisse senetleri yukarı yönlü etkilenir."

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yasin Demir ise Bloomberg HT'ye "Fed Aralık ayını işaret ederse dolar sınırlı değer kaybeder ama bir sürpriz yapıp faiz artırırsa dolar kuvvetli değer kazancı yaşayabilir" dedi.