Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

KPMG Football Benchmark ekibi, Türk futbolunun yayın gelirlerini inceledi. Avrupa'nın en önemli liglerinin yer aldığı karşılaştırmada Süper Lig'in; İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'dan sonra en çok maç yayını geliri elde eden 6'ncı lig olduğu ortaya çıktı. Yıllık 360 milyon Euro'luk bir anlaşmayla yayın hakları satılan Süper Lig'in bir maçı 1 milyon 111 bin Euro karşılığında televizyonlara yansıyor. Bu gelirden aslan payını üç büyük kulüp alırken, lig sonundaki sıralama da dağılımda önemli rol oynuyor.

RRAKİPLERLE ARADA UÇURUM VAR
Türkiye düzeyindeki Avrupa liglerinin yayın hakları ile Süper Lig arasında uçurum var. Örneğin Hollanda Ligi 12 yıl süreyle 960 milyon Euro karşılığında satılmıştı. Türkiye Süper Ligi'nden yaklaşık 4.5 kat daha az kazanan Hollanda kulüplerine yılda ortalama 80 milyon Euro ödeniyor. Hollanda'nın bir dönem dünya futboluna imza atmış kulüpleri, kısıtlı bütçeleriyle Avrupa Kupaları'nda başarılı olmakta güçlük çekiyor. Portekiz Ligi'nde ise havuz sistemi bulunmuyor. Bu nedenle Porto, Sporting Lizbon, Benfica gibi kulüpler senede yaklaşık 40'ar milyon Euro kazanıyor. Ancak diğer küçük kulüpler bu gelirin yanına yaklaşamadığı için takımlar arasındaki uçurum büyüyor. Polonya Ligi'nin yayın hakları için de yıllık 34 milyon Euro'luk bir anlaşma yapılmıştı. Bu rakamlar alt alta yazıldığında bile bir Süper Lig etmiyor.

PREMİER LİG'İN 1 DAKİKASI 155 BİN EURO
Avrupa'nın en önemli 5 liginde ise maçlar altın değerinde. ‘Futbolun beşiği' olarak kabul edilen İngiltere Premier Ligi'nin 1 yıllık yayın hakkı için kulüplere 2.4 milyar Euro ödeniyor. İngiltere'deki maçların 1 dakikası 155 bin Euro gibi uçuk bir bedel karşılığında yayınlanıyor. Dünyanın en iyi iki futbolcusu olarak gösterilen Lionel Messi ile Cristiano Ronaldo'nun rekabetine sahne olan İspanya Ligi de yıllık 983 milyon Euro'luk bir anlaşma sonucunda ekranlara yansıyor. İtalya Ligi ise yeni sözleşme çerçevesinde 945 milyon Euro karşılığında yayınlanıyor. En önemli yüzü Zlatan İbrahimovic'i kaybetse de Fransa Ligi'nin değeri 727 milyon Euro… Bundesliga'nın yayın hakları için ise 628 milyon Euro ödeniyor. Türkiye 360 milyon Euro değerindeki anlaşmayla Avrupa devlerinin hemen arkasında yer alıyor.

Avrupa ligleri ve yayın gelirleriyle ilgili tablo şöyle:

İngiltere Premier Ligi: 2.359 milyar Euro
İspanya La Liga: 983 milyon Euro
İtalya Serie A: 945 milyon Euro
Fransa Ligue: 727 milyon Euro
Almanya Bundesliga: 628 milyon Euro
Türkiye Süper Ligi: 360 milyon Euro
Hollanda Ligi: 80 milyon Euro
Polonya Ligi: 34 milyon Euro
Portekiz Ligi: Havuz sistemi yok

 

HABERTÜRK