Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 602,44 puan artarken toplam işlem hacmi 3,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,77, holding endeksi yüzde 0,74 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,57 ile "spor", en fazla gerileyen ise yüzde 1,60 ile "madencilik" oldu.

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) sürpriz kararının ardından güne pozitif bir başlangıç yapan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi 78.136,13 puana kadar çıktı ve 78.000 puan seviyelerinde dengelendi.

BoJ, para politikası çerçevesinde değişiklik kararı alarak "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" uygulamasına geçti. Buna göre, parasal genişlemenin güçlendirilmesi için yeni çerçeve belirleyen BoJ, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakırken, parasal taban hedefinden de vazgeçti. Öte yandan banka, yıllık Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım hedefini de 6 trilyon yen düzeyinde korudu.

Analistler, BoJ'un genişlemeci adımlarına devam ettiğini belirterek, gözlerin bugün saat 21.00'de açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına çevrildiğini kaydediyor. Fed'in faizlerde değişiklik yapmayacağını tahmin eden analistler, karar metni ve Başkan Janet Yellen'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 77.700 seviyesinin üzerinde kalması durumunda alımların güçlenebileceğini ve genele yayılabileceğini belirterek, olası düşüşlerde ise 76.000 seviyesinin destek konumuna geldiğini ifade ediyor.

Fed'in faizlerde değişiklik yapmayacağı, ancak gerek karar metninin gerekse Başkan Janet Yellen'ın açıklamalarının "şahin" tonda olabileceğinin piyasalarda fiyatlandığını kaydeden analistler, BoJ'un ise piyasaları memnun edecek bir karar almasının zor olduğunu dile getiriyor.

Analistler, özellikle Fed kararının ve Yellen'ın açıklamalarının etkisinin öncelikle 2,97 - 2,98 arasında sıkışan Dolar/TL üzerinde hissedileceğine değinerek, buradaki dalga boyunun büyüklüğünün de pay piyasalarında sert hareketliliklere neden olabileceğini tahmin ediyor.