Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Piyasalardaki genel beklenti; %8.50 olan gecelik borç verme faiz oranında 25 baz puan indirim yapılması yönünde.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'ye üst bantta 25 baz puan indirim beklediğini söyledi. Sezgin bundan sonraki aylarda da faiz indirimlerinin devamının gelebileceğini söyledi.

"İNDİRİM İÇİN ÇOK YER YOK"

NoorCM Satış Müdürü Mert Yılmaz; "Sayın Çetinkaya başkan olduktan sonra özelikle enflasyona vurgu yaptı. Enflasyonun geldiği noktayı ve üst bandın %8.50'de olduğunu hesaba katarsak orada faiz indirimi için çok da yer kalmadığı görülüyor. Bu kadar riske rağmen bir faiz indirimi olursa şaşırmam ama yapmamasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Yılmaz, faiz indiriminin kur üzerinde etki yaratmayacağını söyledi.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen de Türk Lirası değer kazandıkça Merkez Bankası'nın faiz indirmeye devam edeceğini söyledi.

Gürleyen konuya ilişkin olarak "Bugün 25 baz puan, gelecek 2 ay 2 kez 25'er baz puan daha indirim bekliyoruz. Aralık'ta Fed faizi artırmaz, TL değer kazanmaya devam ederse Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirdiğini de görebiliriz" dedi.

HSBC Günlük Yatırım Bülteni'nde İbrahim Aksoy bankanın gecelik borç verme faizini 25 baz puan indirimle %8.25 seviyesine düşüreceğini öngördü.

Finansbank günlük bülteninde üst bantta 25 baz puanlık faiz indirimine devam edeceğini belirterek küresel koşulların elverişli olması halinde TCMB‘nin Eylül sonrasında da indirime devam etmeyi deneyebileceğini öngördü. Açıklamada, "Risk iştahındaki bozulmanın önümüzdeki dönemde devam etmesi halinde TL’de zayıflama görebiliriz. Böyle bir gelişme karşısında TCMB’nin faiz koridorunun üst bandındaki indirimleri sonlandırabileceğini düşünüyoruz." ifadesi de yer aldı.

Merkez Bankası Mart ayından bu yana faiz koridorunun üst bandını 225 baz puan indirdi. BloombergHT Araştırma masasının düzenlediği ankete göre 20 ekonomistin medyan beklentisi gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim olması yönünde. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek % 8,5'e çekerken, politika faizini % 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını % 7,25'te bırakmıştı.