Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de 2. el konut satışları Ağustos'ta beklenmedik şekilde 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. 2. el konut satışları artış beklentisine karşılık %0.9 düştü. Beklenti: %1.1 artıştı. 

Ana hatlar

- Kontrat satışları yüzde 0.9 gerileyerek yıllık 5.33 milyona düştü. Beklenti 5.45 milyon seviyesindeydi.

- Satışlar mevsimsel düzeltmeler öncesinde Ağustos 2015'e göre yüzde 7.3 geriledi.

- 2. el konutlarda ortalama fiyat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 yükselerek 240 bin 200 dolara ulaştı.

- Mevcut konut stoğu bir önceki yıla göre yüzde 10.1 düşerek 2.04 milyona ulaştı. Bu aynı zamanda Mart'tan bu yana en düşük seviye oldu.

Büyük resim

Verilere göre, mevcut konut sayısındaki eksiklik konut piyasasını etkilemeyi sürdürüyor. Konut stoğu Ağustos'ta yıllık bazda 15. ayda da düşüşünü sürdürdü. Satın alımlarda geçtiğimiz ay yaşanan hafiflemenin ardından dahi, istihdamdaki artış ve rekor düşük seviyelerdeki borçlanma maliyetlerine bağlı olarak tekrar satış piyasasının bu yıl artması bekleniyor. Ücret artışındaki hızlanmanın yanında ilanlardaki artış ve giriş seviyesi konut inşaatlarındaki yükseliş konut piyasasındaki toparlanmaya katkıda bulunabilir.

Ekonomistlerin düşünceleri

Washington'da Realtors group baş ekonomisti Lawrence Yun, "ekonominin geneli istihdam yaratmaya devam ederken 2. el konut satışlarında yaşanan yavaşlama şaşırtıcı" dedi. Yun, "Stok verisi konut piyasasındaki toparlanmada eksik olan ana faktör." yorumunda bulunurken, stok sayısında müteahhitlerin de yardımıyla artış yaşanması durumunda, konut piyasasında toparlanmanın devam edebileceğini söyledi.