Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:05'te güncellendi)

Küresel hisse senetlerinde bu haftaki sıçrama, petrol fiyatlarının iki haftanın en yüksek seviyesinden düşmesi ve dolardaki düşüşün sona etmesi ile birlikte gücünü kaybetti. Ülke tahvilleri, para politikalarının gevşek tutulmaya devam edeceği yolundaki merkez bankası taahhütlerinden destek bıularak, Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi bu hafta ilk kez düşerken, ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Yeni Zelanda doları önemli para birimleri arasından en fazla değer kaybeden para olurken, altın bu hafta ilk kez değer kaybetti. Ham petrol, yatırımcıların dikkatlerini büyük üreticilerin gelecek hafta Cezayir'de yapacakları toplatında üretimi sınırlama kararı alıp almayacağına ilişkin beklentilere çevirmeleri ile birlikte varil başına 46 doların altına indi. Çin'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ayın en düşük seviyesine gerilerken, Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi Haziran'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Hisse senetleri, tahviller ve emtia bu hafta, Fed'in 2017 yılı ve daha sonrasındaki faiz artırımlarının sayısına ilişkin beklentilerini daraltmasının ardından yükselirken, dolar zayıfladı. Yatırımcı güveni ayrıca, Japonya Merkez Bankası enflasyonu canlandırma taahhüdünü güçlendirirken, Türkiye ve Endonezya merkez bankalarının faiz indirimine gitmeleri ve Yeni Zelanda'da politika yapıcıların daha da gevşeme olacağını işaret etmesi ile de kuvvetlendi.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Fed'in 2017 yılında yalnızca iki faiz artırımı beklemesi hisse senetleri için oldukça destekleyici bir faktör" dedi ve "Aralarında Kasım ayındaki ABD seçimlerinin de olduğu, piyasada sarsıntılara neden olan bazı belirsizlikler var," dedi ve şeklinde görüş bildirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Öncü veri Japonya'da imalat sektörünün bu ay yukarı yönde kıpırdadığını işaret etti. Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi'nde bugün imalat sanayi verileri açıklanacak. Atlanta, Cleveland ve Philadelphia Fed başkanları Cuma günü bir konferansa katılacaklar ve bu toplantıda ABD para politikasına ilişkin yorumlarda bulunabilirler.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 08:14'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve bu haftanın kazancını yüzde 2.6'ya daralttı.

(11:05'te güncellendi)