Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'e Çarşamba günü ne olduğunu hala merak eden varsa, belikde Başkan Janet Yellen'in toplantı sonrası basın konferansında gerçekleştirdiği konuşmasındaki sözlerini hatırlamakta yarar olabilir: “Ekonomimizde ve daha genel anlamda küresel ekonomide yeni normal denilen zor bir durumla mücadele ediyoruz. Bu da faiz sürecinde neden sürekli aşağı yönlü revizyon yaptığımızı açıklıyor”.

Bu, dünyanın en önemli merkez bankasının başkanının ekonomik döngünün bekledikleri gibi gelişmediğine ilişkin dürüst bir itirafıdır. Son zamanlarda farklı Fed yetkililerinden birbiriyle çelişen birçok ifade duymamızın ve stratejik revizyonlarının bu kadar sık olmasının bir nedeni budur.

Şimdi ise Fed, reel, enflasyona göre düzeltilmiş faizin gelecek yıl negatif kalacağını ve 2018 sonuna kadar sadece sıfır seviyesine kadar yükseleceğini öngörüyor. Haziran ayında ise Fed, politika oranının 2018 yılı sonuna kadar hafif pozitif olmasını bekliyordu.

Bir başka ifadeyle, 2018 yılına kadar ABD ekonomisini Fed'in tahmin ettiği yüzde 2'lik büyüme, yüzde 4.5'lik işsizlik ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaştırmak için beklediklerin daha fazla parasal teşviğe ihtiyaçları olacak. Fed'in görünümünde maliye politikasının ABD büyümesine olan katkısına sınırlı vurgu yapılıyor. Eğer kanun yapıcılar hükümet harcamalarını hızlandırmayı seçmiş olsalardı, Fed tahminlerine ulaşma konusunda daha az agresif bir politika sürecine ihtiyaç duyabilirdi.

Bloomberg News