Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali ve PhillipCapital Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Yılmaz Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Merkez Bankası kararı ve kur beklentilerini anlattı.

Yılmaz kur ve Borsanın değer olarak hak ettiğinin altına olduğunu söyledi Yılmaz, "Doların TL karşısındaki performansı diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla yukarıda. Burada hem faiz indirimleri, hem de içerideki sıkıntılı süreçlerin etkisi fiyatlara yansımış durumda. Dünya konjonktüründe bizi çok ciddi negatif etkileyecek birşey olmadıkça hem kur hem borsamız değer anlamında hak ettiğinin altında olduğu için kurda faiz indirimlerinin çok ciddi yukarı etki yapacağını düşünmüyorum" dedi.

"2.80'LER YAKIN BİR İHTİMAL DEĞİL"

Yılmaz, TL'nin değer kazanması çok kolay değil, çünkü Moody's riski ve Suriye gerçeği var. Bunların sonuçlarını görmeden kurun 2.80'lere yaklaşması yakın bir ihtimal değil" diye konuştu.

Ali Kırali ise faiz indirimlerine rağmen TL'de çok fazla değer kaybı olmamasının nedeninin global pozitif hava olduğunu söyledi. Kırali Moody's riskine dikkat çekerek, "Moody's'ten ters karar gelmesi durumunda piyasalar bu kadar iyi gitmeyebilir. Moody's belirsizliği Türk varlıkları üzerinde büyük bir yük" dedi.

"POLİTİKA FAİZİ DE İNEBİLİR"

Merkez Bankası'nın faiz indrimini değerlendiren Kırali, "Merkez Bankası büyümeyi çok ön plana çıkarıyor, enflasyon konusunda risklerin dengeli hatta aşağı doğru olduğuna dair iyimser görüşü var. Bence Merkez Bankası uluslararası ortam ve global piyasalar bu şekilde devam ederse gelecek toplantıda sadece üst bant değil, politika faizi ve alt bant indirimi için de kapıyı açık bıraktı." dedi.
 
PhillipCapital Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Yılmaz da yıl sonuna kadar politika faizinde indirim görülmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten Çarşamba günü yapılan açıklamada, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı şokun büyük ölçüde kaybolduğu belirtilmişti. Moody's ayrıca, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gözden geçirmenin önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacağını bildirmişti.