Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Banka ve enerji üreticilerinin hisselerine gelen satışlar, tüm dünyada hisse senedi piyasalarını aşağı çekerken, yatırımcıların ülke tahvilleri ve yen gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesine neden oldu.

Avrupa hisse senetleri, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın sermaye artırımına ihtiyaç duyabileceği spekülasyonuna bağlı olarak bu hisseye gelen satışlarla birlikte, Temmuz ayından bu yana en büyük düşüşüne yöneldi. Enerji şirketlerinin hisseleri, petrol fiyatlarının Çarşamba günkü toplantıda üreticilerin bir anlaşmaya varamayabileceği beklentisiyle sert bir düşüş göstermesinin ardından değer kaybetti. Gelişen piyasalar, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi sonrası Türk Lirası'nda görülen değer kaybı ve Filipin pesosunun Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye yönelik uluslararası güvensizliğin etkisiyle yedi yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte güçlü düştü.

Deutsche Bank'taki sert düşüş küresel yatırımcılar için risklerin artmasına destek oldu. Petrol fiyatları, Çarşamba günü OPEC üyeleri ve Rusya arasında gerçekleştirecek toplantı öncesi, Nisan ayında yapılan daha önceki toplantının başarısızlıkla sonuçlanmasınınn da etkisiyle volatil seyrediyor. ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi pari başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump arasındaki yarış sürüyor ve her ikia day bugün üç TV tartışmasının ilkinde karşı karşıya gelecek. Batılı güçler, Halep'in yoğun bombardımanının durdurulması için, BM Güvenlik Konseyi acil toplantısında Rusya ile müzakerelerde bulunacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Avrupa Parlamentosu'nda parlamenterlere seslenecek. Dallas ve Minneapolis Fed başkanları da bugün konuşacak

Dusseldorf, Almanya'da Lampe Asset Management kıdemli hisse senetleri yöneticisi Michael Woischneck, "Deutsche Bank etrafındındaki drama, Avrupa finans sektörünü bir kez daha ön plana çıkardı," dedi ve "Birçok siyasi risk olayının olacağı bir çeyreğe giriyoruz ve volatilitede büyük oynamaların olmasını bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 10:59'da yüzde 0.5 geriledi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı.

(13:30'da güncellendi)