Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley raporunda, "Türkiye, güçlü büyüme ve bütçe disiplini performansını korursa ve aynı derecede öneme sahip kurumsal sağlamlık geliştirilirse not indiriminin etkisi kısıtlı ve kısa vadeli olur" denildi.

Raporda, Türkiye'nin son yıllarda kendi risk faktörlerine rağmen benzer ülkelere kıyasla hem ekonomik hem finansal olarak daha iyi performans göstererek yatırımcıları şaşırttığı belirtilirken, Türkiye'nin dirençli büyüme ve disiplinli bütçe performansının Türkiye için ana tamponlar olarak görev aldığı belirtildi. Büyüme ve bütçe performansının Türkiye'nin makro hikayesinde önemli rol aldığına vurgu yapıldı.

Morgan Stanley, Türkiye'de büyümenin bir miktar yavaşlayacağını ancak benzer ülkelere göre daha iyi olacağını tahmin ediyor. 

Raporda, 2. çeyrekteki büyüme performansı ve 3. çeyrek büyümesine dair düşük beklentiler nedeniyle, Türkiye'nin yüzde 3'ün üzerinde büyüme rakamlarını sürdürülebilirliğinin sorgulanır hale geldiği ve Moody's'in not indiriminde bu faktörün rol oynadığı belirtildi. Morgan Stanley, Türkiye'nin 2016'da geniş para politikası ve makro-ihtiyadi tedbirler eşliğinde yüzde 3.3 büyüyeceğini tahmin ederken, büyümede aşağı yönlü riskler bulunduğunu kaydetti. Morgan Stanley ekonomistleri, Türkiye'de ekonomik büyümenin kompozisyonunun sürdürülebilirlikle ilgili en büyük endişe olduğu belirtildi.

Morgan Stanley raporunda, Türkiye'de bütçe açığının biraz genişleyebileceği ancak alarm veren seviyelerden uzak kalmayı sürdürüleceği belirtildi.

Morgan Stanley, TCMB'nin Ekim toplantısında hem alt hem üst bantta 25'er baz puan indirime gideceğini ve simetrik bir koridor oluşturarak tek politika faizi olarak haftalık repo faizini yüzde 7.5 seviyesinde belirleyeceğini tahmin ediyor.