Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yatırımcıların bir kısmı için Moody's Investor Service'nin Türkiye'nin ülke notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi, faizlerinin yükselerek cazip hale gelmesiyle birlikte tahvil piyasasına giriş için sinyal anlamına geliyor.

Türkiye'de tahvil ve hisse senedi piyasası, Moody's'in Cuma günü ülkenin kredi notunu indirmesinin ardından, haftanın ilk işlem gününde gelişen piyasalar arasında en sert kayıpları kaydetmişti. Pazartesi günü gerçekleştirilen 10 yıl vadeli tahvil ihalesi yaklaşık iki yılın en fazla teklifini aldı. Satıştaki faizler, geçtiğimiz ayki satışlara göre 22 baz puan yükselerek -Bloomberg endeksindeki ülke tahvillerinin ortalama faizinin iki katından daha fazla- yüzde 9.94 seviyesine geldi.

Türkiye'de 2014 yılından bu yana gerçekleştirilen en başarılı tahvil satışı, birçok yatırımcının, bu çeyrekte tüm gelişen piyasaları geride bırakan satış dalgasının sona erdiğini düşündüğü anlamına geliyor. Yerel bankalar ve yatırımcılar lira cinsinden en fazla tahvili bulundururken, Aberdeen Asset Management ve Union Investment Privatfonds GmbH gibi yabancı para yöneticileri fiyatların yeteri kadar düşmüş olabileceğini ve bir sıçramanın işareti olabileceğini belirtiyor.

Bloomberg News