Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Pazartesi günü gerçekleştirilen “batmasına izin verilemeyecek kadar büyük” sempozyumu ardından Fed faiz artırımına ilişkin değerlendirmede bulundu.

“(Eylül faiz artırımının) doğru adım olduğunu sanmıyorum. Toplantıda mevcut kararı destekledim” diyen Kashkari, “bu sadece ABD'de ne zaman faiz artırımına gidilebileceği ile ilgili değil; bu aynı zamanda küresel ekonominin yüksek faiz ortamını ne zaman sürdürebilip sürdüremeyeceğiyle de ilgili” diye devam etti.

Kashkari, “Bu sadece bize bağlı değil. Biz ekonominin bize sunduğu neyse, ona karşılık vermeliyiz. Bizi faiz artırımından alıkoyan olayların devam etmesi, sanırım içinde bulunduğumuz ekonomik ortama ilişkin bir şeyler söylüyor” dedi.

“Enflasyon yükselseydi, Fed faiz artırmak zorunda kalırdı. Fakat enflasyon düşük olduğu için, ve dünya genelinde çalkantılı olaylar olduğundan, Fed'in durakladığını görüyorsunuz” diyen Kashkari, enflasyon beklentilerinin azalmasa bile sabit kaldığının altını çizdi.

“Bence istihdam piyasasında hala bir miktar durgunluk var ve eğer yavaşlıyorsa, umarım sadece ekonomik faaliyetteki geçici yavaşlamadan kaynaklanıyordur” diyen Kashkari, Fed'in Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bankaları destekleyen politikalarına benzer politikaları hiç gözden geçirip geçiremeyeceğine ilişkin soruyu, “Eğer bankalar bizim politika hedeflerimiz için aracılık mekanizmasını yerine getirmekte başarısız olursa, bu durumu hesaba katmamız gerekir, sanırım yapmaya çalıştıkları bu” şeklinde yanıtladı.