Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hazine Müsteşarlığı, Moody's kararının ardından gerçekleştirdiği 5 ihale ile piyasadan 10,4 milyar lira borçlanırken, ihalelere gelen yoğun talep ve beklentilerin altında oluşan maliyet oranı dikkati çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürerek, yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmesiyle gözler, Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği tahvil ihalelerine çevrilmişti.

Hazine Müsteşarlığı, dün gerçekleştirdiği 3 tahvil ihalesinde piyasaya toplam 6 milyar 442 milyon lira borçlanırken, bu ihalelere rekabetçi olmayan teklifler dahil 19 milyar 554 milyon liralık talep geldi. Talepler ihale miktarının 4 katına kadar çıktı.

Bugün düzenlenen 2 tahvil ihalesi ile Hazine, piyasaya toplam 3 milyar 955,6 milyon lira borçlandı. Böylece Hazine, değişik vadelerle düzenlediği 5 ihale ile piyasadan toplam 10 milyar 438 milyon lira borçlanmış oldu.

Haftanın ilk işlem gününde 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,01'e kadar ulaşırken, yapılan 3 ihalede faiz oranları tek hanede kaldı. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de çift hanenin altına gerileyerek 9,80'e kadar indi.

Bugünkü ihaleler öncesinde yüzde 9,84 seviyesinde olan uzun vadeli tahvilin bileşik faizi ihaleler sonrası yüzde 9,60'a, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8,99'dan yüzde 8,77'ye geriledi.

Analistler, ihalelere yoğun talep olmasının yurt içi ve dışı yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninin göstergesi olduğunu ve Moody's'in etkisinin sınırlı kaldığını gösterdiğini belirtti.

"Hazine ihaleleri çok başarılı geçti"

AA muhabirine, Hazine'nin gerçekleştirdiği tahvil ihalelerine ilişkin değerlendirme yapan Azimut Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kunt, Hazine'nin borçlandığı faizin geçen hafta cuma günkü kapanış faizi seviyesinin üstünde bulunduğunu, ancak mevcut koşullar göz önüne alındığında (Moody's'in not düşürmesi) Hazine açısından çok başarılı geçen bir ihale olduğunu söyledi.

Özellikle 10 yıl vadeli kağıtlara gelen talebin fevkalade güzel olduğunu ifade eden Kunt, "Gerek Rekabetçi Olmayan Tekliflerde (ROT) gelen talep gerekse normal ihaleye gelen talep bu görüşü pekiştiriyor. Bu, Moody's haberi sonrası yatırımcıların Hazine'ye 10 yıl vadede borç verme konusunda hiç tereddüt etmediklerinin en güzel göstergesi." diye konuştu.

Kunt, orta-uzun vadede yatırımcıların enflasyonun 10 yıllık bir perspektifte ihale faizi olan yüzde 9,91'in altında olacağını düşündüklerini dile getirdi.

Enflasyona endeksli tahvile gelen talebin de çok kuvvetli olduğunu vurgulayan Kunt, "O tarafta da yatırımcı enflasyon üzerine yüzde 2,5 gibi bir reel getiriye razı. Özet olarak, bu ihale sonuçları, bize gerek yerli gerekse yabancı piyasa oyuncularının (bankalar, fon yöneticileri ve bireysel yatırımcılar) Türkiye ekonomisine bakışının net olarak pozitif olduğunu gösteriyor." dedi.

"Hazine ihaleleri piyasaya moral verdi"

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge ise ihale sonuçlarına oluşan faiz ve gelen teklif olarak bakıldığında oldukça olumlu olduğunu söyledi.

Tözge, dün piyasalara moral veren ihale teklifleri sonrası bugün de 2 ihaleye gelen 6,4 milyar TL teklif ve 1,8 milyarlık satış tutarı ile Hazine'nin bu zor şartlar altında borçlanmasını tamamladığını belirterek, ihale ve ROT olarak bakıldığında kamu dahil toplam satışın yaklaşık 4 milyar lira olduğunu bildirdi.

Tahvil faizlerinin ihaleler sonrası prim yaptığını ve şu an 10 yıllıkta yüzde 9,62 seviyesinde bulunduğunu ifade eden Tözge, "Geçtiğimiz cuma kapanışının 9,51 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde not indiriminin etkisinin Türk tahvilleri üzerindeki etkisinin oldukça sınırlı olduğunu ve dünyada devam eden düşük faiz ortamında, en zorlu şartlarda bile yükselen faizlerin alım fırsatı olarak kullanıldığını görmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

 

AA