Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:50'de güncellendi)

Petrol, OPEC'in son sekiz yılda ilk kez üretimi kısma kararı aldığına ilişkin haberin etkisiyle kazançlarını genişletti. Hisse senetleri değer kazandı ve dolar zayıfladı.

Ham petrol, dünya petrol üretiminin yüzde 40'ını karşılayan OPEC'in Cezayir'de gerçekleştirilen gayrıresmi toplantıda üretimin kısılması konusunda anlaşmaya vardığı şeklindeki haberlere bağlı olarak yüzde 5.3 artışla varil başına 47.05 dolara ulaştı. Bu ralli, Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp. gibi petrol şirketlerinin sert yükselişler göstermesi ile birlikte, ABD hisselerindeki yükselişlere destek olurken, ABD para birimleri kazancını geri verdi. ABD Hazine tahvilleri fala değişmedi.

Traderlar, Suudi Arabistan ve İran'ın Çarşamba günkü OPEC toplantısında bir karar çıkmasını beklemedikleri yolundaki spekülasyonun ardından, üretimin kısılmasına ilişkin karar haberlerden dolayı oldukça şaşırdı. Konu hakkında bilgiye sahip bir OPEC temsilcisine göre, topluluk üretimi günlük 32.5 milyon varile düşürme kararı aldı. Bu, Ağustos ayındakş seviyenin 750,000 varil altında.

New York'ta Again Capital LLC ortağı John Kilduff, "Piyasa işbirliği şovunu ödüllendiriyor," dedi ve "OPEC'in hareketleri şimdiye dek sözleri ile uyuşmadı, ancak piyasa onlara şüphenin faydalarını sunuyır. Suudi Arabisran'ın anlaşmaya varma çaresizliği açıkça görülüyor ve bu durum başarı şansını artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri erken saatlerde, Fed Başkanı Janet Yellen'ın parlamenterlere bankacılık sektörünün denetlenmesi ve regülasyonu hakkında yaptığı konuşmadan sonra değer kaybetti. yellen ayrıca para politikası konusunda konuştu. Fed Başkanı, politika yapıcılara yaptığı konuşmada, ABD'nin istihdamı güçlü bir hızda artırmaya devam edeceğini, ancak son ortalama istihdam artış hızının muhtemelen uzun vadede sürdürülebilir hızdan fazla olduğunu ve nihayetinde ekonomide aşırı ısınmaya yol açabileceğini kaydetti. Yellen, ekonominin mevcut durumunun faizde kademeli bir artışı uygun kıldığını ve faiz artırmının sabit bir zaman çizelgesinin olmadığını belirtti. 

(22:50'de güncellendi)