Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Minouche Shafik, Brexit'in yarattığı "oldukça büyük ekonomik şokun" ardından, İngiltere ekonomisinde ek genişlemenin gerekli olabileceğini söyledi.

Shafik, Çarşamba günü Londra'da gerçekleşen Bloomberg Markets Mos Influencial Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bana öyle geliyor ki, ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın daha zararlı bir hal almaması için, bir noktada ilave parasal teşvikler gerekli olacak" dedi. Shafik, "İlave teşviklerin zamanlaması, önümüzdeki haftalarda ve aylarda verilerdeki değişime bağlı olacak" dedi.

BOE Başkanı Mark Carney ve diğer yetkililer, Ağustos ayında 7 yılın ardından ilk kez faiz indirdikten sonra, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının olası uzun vadeli etkilerini hafifletmek için ilave faiz indirimlerini değerlendiriyor. BOE'nin bir sonraki toplantısı 3 Kasım'da gerçekleşecek, İngiltere ekonomisinin kaderi de aynı ay hükümet tarafından açıklanacak mali teşvikler ile belirlenebilir.

Shafik'e göre, "sancılı" olabileceğini söylediği geçiş sürecinde, para politikası, İngiltere ekonomisinin Brexit sonrasına göre uyarlanması çözümün sadece bir parçası. Shafik, diğer küresel merkez bankası yetkililerinin açıklamalarına benzer şekilde, hükümetlerin, para politikası adımlarına mali ve yapısal hamleler ile destek olması gerektiğini ve uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.