Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Moody's'in Türkiye ekonomisine ilişkin kararının etkilerinin sınırlı kalacağını belirterek, "Çünkü ülkemizde kamu kesiminin borçluluğu ve bütçe açığı düşük düzeydedir. Cari açık kontrol altında ve finanse edilebilir durumdadır. Bu zor dönemde, hainlere ve Moody's'e bakmadan üretmeye, yatırımlara, istihdam yaratmaya devam etmeliyiz." dedi.

Özdebir, ASO'nun eylül ayı meclis toplantısında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına çekmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Moody's'in kararıyla Türkiye'nin, üç büyük derecelendirme şirketinden ikisindeki notunun "yatırım yapılabilir" düzeyin altına çekildiğini hatırlatan Özdebir, "Diğer kredi derecelendirme şirketi Fitch ise Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' düzeyde derecelendiriyor. Moody's'in not indirimi ülkemizin makroekonomik gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Bu nedenle biz bu kararı, siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Özdebir, Moody's'in kararının ardından Türkiye'den bir miktar sermaye çıkışı olabileceğini ancak yabancı sermaye girişlerinde ciddi bir azalma olmasını beklemediklerini söyledi.

Moody's'in kararının ekonomi üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağını düşündüklerini vurgulayan Özdebir, şöyle devam etti:

"Çünkü, ülkemizde kamu kesiminin borçluluğu ve bütçe açığı düşük düzeydedir. Cari açık kontrol altında ve finanse edilebilir durumdadır. Bankacılık sisteminin sermaye yapısı sağlam ve güçlüdür. Bu zor dönemde hainlere ve Moody's'e bakmadan üretmeye, yatırımlara, istihdam yaratmaya devam etmeliyiz. Türkiye bu zorlukları aşacak güçtedir. Yeter ki ülkemizin geleceği hakkında iyimserliğimizi koruyalım, içinde bulunduğumuz birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirelim."

Kredi ve kredi kartı taksitlerine düzenleme

Özdebir, ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 3,1 büyüdüğüne işaret ederek, küresel ekonomideki düşük büyüme rakamlarına bakıldığında bu büyümenin olumlu olduğunu belirtti.

İç talepteki yavaşlamanın yılın geri kalanında da devam edebileceğine dikkati çeken Özdebir, "Bu nedenle kredi taksitlerine getirilen sınırlamanın gevşetilmesi doğru yönde atılmış bir adımdır. 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan alınan KDV'nin düşürülmesi ve konut kredilerinde kredi limitinin yüzde 75'ten yüzde 80'e yükseltilmesi de piyasaların canlanmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi üretiminin temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7 azaldığının altını çizen Özdebir, şunları kaydetti:

"İmalat sanayi üretimindeki azalma da yüzde 7,7 oldu. Büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretimindeki bu düşüş, yılın üçüncü çeyreğinde büyüme hızında bir düşüş olacağını göstermektedir. İhracatta temmuzda meydana gelen yüzde 11,5'lik düşüş de dış talebin büyümeye bir katkı sağlamayacağını göstermektedir. İhracatımızı arttırmak için yeni pazarlara yönelmeli, büyük pazarlarda da niş alanlar bulmalıyız."

AA