Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Marketwatch'ta yer alan habere göre, Capital Economics ABD baş ekonomisti Paul Ashworth, ABD Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçilmesi durumunda, Fed Başkanı Janet Yellen'in görev süresinin sona ermesine 2 yıl kalmasına rağmen istifa edebileceğini söyledi.

Ashworth, Salı günü yayınladığı müşteri raporunda, Donald Trump'ın, Hillary Clinton ile münazarası sırasında Fed'e ilişkin eleştirilerini artırdığını söyledi.

Trump, ABD ekonomisinin "büyük, şişman ve çirkin bir balon" içerisinde olduğunu söyledi ve Yellen'i sorumlu tuttu.

Trump, "Politik işler yapan bir Merkez Bankamız var. Fed'den Janet Yellen," dedi. Trump, "Obama'nın gittiği gün, yani Obama hayatının geri kalanını golf sahalarında geçirmek için (görevden) golf oynamak üzere ayrıldığında, ve faizleri artırdıkları zaman, çok kötü şeyler olduğunu göreceksiniz, çünkü Fed işini yapmıyor. Fed Clinton'dan bile daha politik davranıyor" dedi.

Ashworth, Fed'in son toplantısının ardından, Trump'ın, Fed'in siyasi motivasyonlarla hareket ettiğine dair iddialarına Yellen'in cevap verdiğini belirtti.

Capital Economics müşteri notunda, "Açıkçası, Trump'ın iddiaları alakasız. Trump'ın bu iddialara inanıp inanmamasının pek önemi yok. Eğer bu iddialar kamuoyuna açık ve 100 milyon Amerikalı'nın izlediği bir ortamda yapılıyorsa, ve bu Amerikalı'ların büyük çoğunluğu Kasım seçimlerinde Trump leyhine oy kullanırsa, o zaman Yellen'in seçeneği nedir?" dedi.

Ashworth imzalı notta, FOMC'nin 1 yılın ardından faiz artırmasının beklendiği Aralık toplantısı öncesinde Yellen'in istifa edebileceği yazıldı.

Ashworth, "Trump'ın kamuoyuna açık şekilde seslendirdiği eleştirilerini Fed'in Aralık toplantısı öncesinde de sürdürmesi ve kendi başkanlık dönemi öncesinde ekonomiye zarar verme çabası olduğunu söyleme ihtimali var. Yellen, kendisi istifa edip gardını indirerek, FOMC üyelerinin kalanı üzerindeki baskının bir kısmını kendi üzerine alabilir" dedi.

Ashworth, Senato Trump'ın adaylığını onaylayana kadar, Fed'in, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın güvenli ellerinde olacağını söyledi.

Ashworth'e göre, Trump'ın bu istifa karşılığında politik baskıya boyun eğecek ve faiz oranlarını daha uzun süre düşük tutacak bir Fed Başkanı ataması ironik olabilir.