Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:25'te güncellendi)

Fed Başkanı Janet Yellen, politika yapıcılara yaptığı konuşmada, ABD'nin istihdamı güçlü bir hızda artırmaya devam edeceğini, ancak son ortalama istihdam artış hızının muhtemelen uzun vadede sürdürülebilir hızdan fazla olduğunu ve nihayetinde ekonomide aşırı ısınmaya yol açabileceğini kaydetti.

Yellen, bankanın faiz artışı için belirli bir takvimi bulunmadığını ancak ekonominin yıl sonunda faiz artışına gidilmesine hazır göründüğünü söyledi.

Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde Fed’in ticari bankalara yönelik düzenlemeleri hakkında sunum yaptı.

Yellen, regülasyon ağırlıklı konuşmasında, ekonominin mevcut durumunun faizde kademeli bir artışı uygun kıldığını ve faiz artırmının sabit bir zaman çizelgesinin olmadığını belirtti. Yellen, "Ekonominin aşırı ısınmasına izin verirsek, faizi istediğimizden daha hızlı artırmak zorunda kalabiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Eski Başkan Ben Bernanke ve daha sonra Yellen yönetiminde Fed, Büyük Resesyon döneminde istihdam büyümesini güçlendirmek için, faizi 2008 ile Aralık 2015 arasında sıfır seviyesi yakınında tuttu. ABD merkez bankası geçen yıl faiz artırımına gitti, ancak daha sonra, denizaşırı risklerden ve ABD ekonomisinin iyileştiğine ilişkin yeni işaretleri beklemesinden dolayı sonraki faiz artırımlarını öteledi.

Yellen geçen hafta, işgücünden düşen umutsuz Amerikalıların tekrar geri döndüğü ve iş aradığı bir ortamda, şimdilik faiz artırımı konusunda harekete geçmekten kaçındı, ancak faiz artırımı için zeminin güçlendiğini söyledi.

Yellen Çarşamba günkü konuşmasında, Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki (FOMC) politika yapıcıların çoğunun bu yıl bir faiz artırımı beklediğini tekrarladı. Ekonomistler bu artırımı Aralık ayında bekliyor, zira Kasım ayındaki tolantı ABD seçimlerine bir hafta süre kala yapılacak ve bu toplantnın ardından basın toplantısı yok.

ABD bankacılık sektörüne yönelik denetim ve regülasyonlarda 2007-2008 finansal krizinden bu yana büyük ilerleme kaydedildiğini anlatan Yellen, küresel çapta sistematik öneme sahip Amerikan bankalarının sermayelerinin de ciddi derecede güçlendiğini kaydetti.

Yellen, büyük bankalara yönelik yeni düzenlemeleri değerlendirdikleri ancak daha küçük finansal kuruluşlara yönelik zorunlulukları azaltmayı amaçladıklarını bildirirken, bu çerçevede “stres test”lerinde bazı değişiklikler yapılacağını dile getirdi.

Enflasyon hedefi değiştirilmeyecek

Fed Başkanı Yellen ayrıca, Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirmeyi düşünmediğini söyledi.

Yüzde 2 enflasyon hedefini tutturma çabalaı üzerinde odaklandıklarını kaydeden Yellen, "hedefin değiştirilmesi, şu anda FOMC'un aktif bir şekilde düşündüğü bir şey değil" şeklinde konuştu.

Ancak Yellen, Fed'in yüzde 2 hedefini asla yeniden değerlendirmeyeceğini söylemeyeceğini sözlerine ekledi.

“Aşırı ısınmayı önlemek için faiz artırılmalı”

Konuşmasının ardından temsilcilerin sorularını yanıtlayan Yellen, para politikasına yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Yellen, iyileşmeye devam eden iş gücü piyasasının 2016’da aylık ortalama 180 bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini aktarırken, bu hızın uzun vadede sürdürülebilir olmadığına işaret etti.

Mevcut istihdam artış hızının devam etmesinin ekonominin aşırı ısınmasına neden olabileceğini ifade eden Yellen, bunun daha agresif sıkılaştırma adımları gerektirebileceğinin altını çizdi.

Yellen, aşırı ısınma riskini engellemek için parasal desteğin kademeli olarak kaldırması gerektiğini belirtirken, “Ekonomi yıl sonunda faiz artırılmasına hazır görünüyor” dedi.

Diğer Fed üyelerinin de bu yıl bir kez faiz artırılmasının uygun olacağını düşündüğünü anımsatan Yellen, buna karşın Fed’in önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesi ya da takvimi olmadığını vurguladı.

Yellen, ayrıca yüzde 2 enflasyonun “tavan” olarak kabul edilmediğini söyleyerek, Fed’in enflasyonun hedefi aşmasına izin verebileceğinin sinyalini verdi.

 AA - Bloomberg News

(21:25'te güncellendi)