Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Deutsche Bank'taki sorunlardan AMB'nin sorumlu olduğu görüşüne katılmadığını belirterek, "Eğer bir banka sistematik bir tehdidi temsil ediyorsa bunun nedeni düşük faizler olamaz. Bunun arkasında başka nedenler olmalı." dedi.

Draghi, Berlin’de Eyalet Meclisi’ndeki konuşmasının ardından milletvekilleriyle basına kapalı gerçekleşen toplantıda Avro Bölgesi'ndeki mevcut gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Draghi, milletvekilleriyle çok tatmin edici görüş alışverişinde bulunduklarını ve toplantı boyunca AMB eylemlerine olan övgülerden ve bankanın bağımsızlığına gösterilen saygıdan dolayı memnun olduğunu söyledi.

Toplantıda uygulanan politika tedbirlerinin etkinliğininin ele alındığını aktaran Draghi, tedbirlerin ekonomik toparlanmada etkili olduğunu ve toparlanmanın mütevazi ancak istikrarlı bir hızda devam ettiğini anlattığını dile getirdi.

Alınan önlemlerin işgücü piyasasında da etkili olduğunu ve işsizliğin azalmaya devam ettiğini belirten Draghi, "Daha genel olarak ise Avro Bölgesi ekonomisinin bugünkü durumu ile 4 yıl önce burayı ziyaret ettiğimdeki durumunu kıyasladık ve hepimiz şu anki durumun daha iyi olduğunu kabul ettik.” diye konuştu.

Draghi, AMB’nin orta vadede hedeflenen yüzde 2’ye yakın enflasyon gerçekleşene kadar görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket etme söylemini yineledi.

AMB’nin düşük faiz oranlarından kaynaklanabilecek risklerin farkında olduğunu vurgulayan Draghi, mevcut düşük faiz oranlarının gelecekte daha yüksek faiz oranlarına dönüş için gerekli olduğunu aktardı.

Sorulan soru üzerine Deutsche Bank’taki sorunlara da değinen Draghi, "Deutsche Bank'taki sorunlardan AMB'nin sorumlu olduğu görüşüne katılmıyorum. Eğer bir banka sistematik bir tehdidi temsil ediyorsa bunun nedeni düşük faizler olamaz. Bunun arkasında başka nedenler olmalı." görüşünü paylaştı.

AA