Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, “Türk müteahhitlerini Rusya’da dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Büyükelçi Karlov, Türkiye Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen "Gündem 2016" başlıklı sohbet toplantısında konuşma yaptı.

Her iki ülke liderinin girişimiyle son dönemin en derin krizinin aşıldığını belirten Karlov, ”İlişkileri eski seviyesine döndürmeye yönelik çabalar sergiliyoruz. St. Petersburg’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin toplantısında çok kapsamlı, ikili ilişkileri eski seviyeye getirmeye yönelik bir önlem paketi hazırlandı." diye konuştu.

Şu anda iki ülke arasında ticari, bilim ve kültürel işbirliğine dair 2016-2019 orta vadeli program üzerinde çalışıldığını ifade eden Karlov, bu programın en kısa zaman içinde imzalanması ve yol haritası konumuna gelmesi temennisinde bulundu.

Rusya ve Türkiye arasındaki hizmet, satın alma ve yatırım anlaşmasına değinen Karlov, “Böyle bir anlaşma imzalandıktan sonra hem ticaret hem de yatırım anlamında ilişkileri geliştirmek için yeni bir fırsat yakalayacağız.” dedi.

Türk Akımı projesinin inşaatına başlanmasına imkan verecek olan doğalgaz alanındaki işbirliği anlaşmasının imzalanmasının tarihi bir sayfa olacağını belirten Karlov, ”Projenin tamamlanmasının ardından Türkiye sadece kendi için değil, aynı zamanda ihraç etmek üzere doğalgaza kavuşacak. Bu tamamen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin Türkiye'yi uluslararası bir enerji merkezine dönüştürme projesiyle uyuşmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

- Ortak yatırım fonunun kurulması

Ortak yatırım fonunun çoktan kurulmuş olması gerektiğini söyleyen Karlov, ”Ticari hacmi en az 1 milyon dolar olacak fonun kurulmasıyla birlikte karşılıklı olarak diğer ülkelerin piyasalarında ortaklaşa yatırım yapma fırsatını yakalayacağız.” diye konuştu.

Karlov, Rusya’da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleriyle ilgili şunları söyledi:

“Rusya’daki inşaat piyasasında Türk şirketleri, itibarlarını hakkıyla kazanmışlardır. Bazı yıllarda Rusya’daki Türk müteahhitlere düşen pay, gerçekleşmekte olan inşaat projelerinin üçte birini oluşturuyordu. Tamamlanmış bin 571 projenin toplam maliyeti 1989 -2015 yılları arasında 55,7 milyar dolardı. Özellikle Enka İnşaat, Rönesans Holding, Ant Yapı, Gama Holding, İştaş firmalarının Soçi’deki Kış Olimpiyat Oyunları'nın tesislerinin inşaatında üstlendikleri görevler sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan’a minnettarlığını ifade etmişti. Türk müteahhitlerin Rusya’ya dönmelerini bekliyoruz.”

Bu sürecin çok kolay ve hızlı olmayacağını belirten Karlov, ilişkilerin durgun olduğu 7 aylık dönem içerisinde Türk müteahhitlerin yerine hem Rus firmaları hem de diğer ülkelerden rakiplerin geldiğini açıkladı.

Türk iş dünyasının, kaybedilen pozisyonları yeniden yakalamak adına acil önlemler alması gerektiğini ifade eden Karlov, “Tüm Türk şirketleri saygıyla hatırlanıyor ve bekleniyor.” diye konuştu. Ticari hacmin yüzde 70 ila 80’inin özellikle Moskova, St. Petersburg ve Tataristan’da gerçekleştiğini söyleyen Karlov, Türk iş dünyası için özellikle Sibirya ve doğu tarafları olmak üzere Rusya’nın diğer bölgelerine gitme zamanının geldiğini ifade etti.

Rus Parlamentosunda 1,5 sene önce öncelikli gelişim bölgelerine ilişkin bir yasanın kabul edildiğini hatırlatan Karlov, bu öncelikli gelişim bölgelerinin çoğunun Rusya’nın uzak doğusunda kurulacağını ve bu bölgelerde özellikle inşaat sektöründe ciddi anlamda bir hareketlilik olacağını kaydetti.

Bu çalışmalara Türk şirketlerinin aktif bir şekilde katılmasını temenni eden Karlov, bu bölgelere yatırım yapacak firmalara çok ciddi teşvikler öngörüldüğünü vurguladı. Karlov, öncelikli gelişim bölgelerine şu ana kadar 7 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve bu rakamın daha da artacağını belirterek, “Bu bölgelere ilk gelen en büyük karı alır.” dedi.

Kırım’ın şu anda inşaat alanı olduğunu söyleyen Karlov, şöyle devam etti:

“Herkes Kırım yarımadasını ana kıtaya bağlayacak köprü inşaatından bahsediyor. Maliyeti yaklaşık 7-8 milyar ama bu, yapılacak inşaatların sadece küçük bir kısmı. Yeni yollar, santraller ve otellerin inşaatları devam ediyor. Lütfen yatırımlarınızla gelin, biz sizi bekliyoruz.”

Büyükelçilik olarak, Türk inşaat firmalarına Rusya’daki yasal değişiklikler ve yatırımın en doğru şekilde nereye yapılması gerektiği konularında her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirten Karlov, “Türk müteahhitlerini Rusya’da dört gözle bekliyoruz.”dedi.

Karlov, bir konuğun “Türkiye’nin Kırım konusundaki politikası bellidir. Kırım’ın ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Türk müteahhitlerini Kırım’a davet ederken bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine, "Türkiye’ye dış politikasını değiştirsin diye bir telkinimiz olamaz. Türkiye’nin politikasına saygılıyız. Biz Türk müteahhitleri, yatırımcı ve iş adamlarını her iki ülkenin de menfaatine olacak bölgelere davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

AA