Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, Türk firmalarının Rusya'da yeni ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık tarihli kararnamelerin yürürlükten kaldırılmasını, ihalelere serbestçe teklif verebilmeyi, teklif hazırlama-verme aşamasında üst düzey yetkililere, uzun süreli ve çok girişli vize sağlanmasını beklediklerini ifade etti.

TMB, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katılımıyla Sheraton Hotel'de "Türk-Rus İlişkilerinde Yeni Dönem" temalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Yenigün, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl kasım ayında yaşanan uçak krizinin; inşaat, turizm, ticaret başta olmak üzere tüm platformlardaki ilişkilere sekte vurduğunu söyledi. Bu sürece rağmen 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan'ı ilk arayan liderin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu hatırlatan Yenigün, Türk müteahhitleri olarak, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin her alanda artarak devam etmesini çok önemsediklerini belirtti.

Uçak krizinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ekonomik tedbirler kapsamında, Türk vatandaşlarının istihdam edilmelerine kısıtlamalar getirildiğini, dış ticaret hacminin düştüğünü, Rusya'daki Türk yatırımları ve müteahhitlik hizmetlerinin süreçten olumsuz etkilendiğini kaydeden Yenigün, 9 Ağustos'ta Rusya'da ve ardından G20 toplantıları sırasında Çin'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleştirilen görüşmelerde ele alınan konuları anımsattı.

- "Firmalarımız, 2018 FIFA Dünya Kupası için hazır"

Yenigün, Rusya ile Türkiye arasındaki charter seferlerinin yeniden başlatılması yönündeki anlaşmanın imzalanmasından sonra ilk uçuşun 2 Eylül'de gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Charter uçuşların başlaması, turizm sektörü bağlamında hayati önem taşımanın ötesinde, TMB üyeleri için de önem taşımaktadır. Ege ve Akdeniz illerindeki havaalanları ve konaklama tesislerinin büyük çoğunluğu, TMB üyelerinin yatırımlarıdır. Bu tesislerde Rus turistlere yeniden ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacağız." diye konuştu.

İlişkilerde normalleşme sağlanmasının, firmaların Rusya'daki faaliyetlerine yeniden ağırlık vermelerini ve yeni projeler üstlenmelerini sağlayacağına işaret eden Yenigün, "Yakın bir geçmişte Soçi'de birçok tesisin zamanında tamamlanması için Türk firmaları tercih edilmiştir. Firmalarımız, yine Rusya'da gerçekleştirilecek olan 2018 FIFA Dünya Kupası kapsamında yapılacak kentsel alt ve üst yapı projelerinde de yer almak için hazır beklemektedir. Tüm bu saydığım unsurlar açısından, Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi yönünde atılan adımları büyük memnuniyetle karşılıyor ve yakından izliyoruz." ifadesini kullandı.

- "En kısa sürede vizesiz seyahat uygulamasına geçilmeli"

Rusya'da faaliyet gösteren Türk firmaların sorunlarına da dikkati çeken Yenigün, TMB üyelerinin, Türk firmalarının yeni ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık tarihli kararnamelerin yürürlükten kaldırılmasını, geçmişte olduğu gibi ihalelere serbestçe teklif verebilmeyi, teklif hazırlama-verme aşamasında üst düzey yetkililere, uzun süreli ve çok girişli vize sağlanmasını beklediklerini vurguladı.

Yenigün, mevcut durum nedeniyle, genel vize uygulamalarında yapılan değişikliğin, iki ülke menfaatini olumsuz yönde etkilediğinin altını çizerek, en kısa sürede iki ülke arasında vizesiz seyahat uygulamasına geçilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çalışma vizeleri bulunan Türk personelin havaalanlarında yaşadıkları sorunların son dönemde azalmakla birlikte, pasaport kontrollerinde hala beklemeler yaşandığına dikkati çeken Yenigün, "Benzer şekilde, inşaat malzemelerinin temininde ve dolayısıyla inşaat sürelerinde problem yaşanmaktadır. Türk menşeli malzemeler Rus gümrüklerinden normal sürelerde geçememekte, gümrük kontrolleri çok uzun sürmektedir." şeklinde konuştu.

Bu konuları ilgili Rus makamlarına iletmek üzere Büyükelçi Karlov'dan destek beklediklerini dile getiren Yenigün, "Rusya ve Türkiye'nin ekonomik işbirliği sadece ülke ekonomilerinin değil, tüm bölgenin yararınadır. Ayrıca, Rusya-Türkiye ilişkilerinde ülkelerimizin dünya enerji coğrafyasındaki kilit konumları itibarıyla işbirliği potansiyelleri son derece yüksektir. Son olarak dikkatlerinize sunmak istediğim bir diğer konu Afrika ve Ortadoğu bölgeleri başta olmak üzere üçüncü ülkelerde Rus firmalarla ortak girişimlere ve müteahhitlik işlerine hazır olduğumuzdur." değerlendirmesinde bulundu.

AA