Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Deutsche Bank AG'nin mali sıkıntıları, küresel finans piyasalarında daha deriinlere yayılıyor.

Bankacılık hisseleri, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisse senetlerinin rekor seviyeye düşmesi ve bankanın kredi riskinin rekor seviyeye tırmanmasının ardından, küresel hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük etti. Altın, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi sonuıcu son dört günde ilk kez değer kazandı.

Küresel hisse senetleri için yılın en iyi çeyreği olmaya hazırlanan üçüncü çeyrek, Deutsche Bank'ın yasal cezaları ödemede zorlanabiledeğine ilişikn endişelerin artması ve hedge fonların banka ile ilişkili pozisyonlarını daraltması ile birlikte oldukça olumsuz bir tonda sona ermeye hazırlanıyor. Deutsche Bank'ın hisse sentleri bu yıl yarı yarıya değer kaybederken ve çapraz kur swapları son iki yılın en büyük haftalık artışını gerçekleştirirken, regülatörlerin ve merkez bankalarının finans sistemini güçlendirmek için adım atmalarının etkisiyle, sistemik endişeler, Lehman brothers Holdings Inc.'nin 2008'deki çöküşünün ardından ortaya çıkan durumun halen oldukça gerisinde.

Londra'da Credit Agricole SA'nın kurumsal ve yatırım bankacılığı biriminin G10 para birimleri strateji müdürü Valentin Marinov, "Piyasalar, sorunlu Alman bankasındaki varlıklarını azaltmakta olan müşteriler ile ilgili haberlerden dolayı endişeli," dedi ve "Risk şu; Avrupa Merkez Bankası, gevşeme için seçeneklerinin azalması ile birlikte, diğer bir piyasa kargaşası ile başa çıkmakta zorluk çekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Deutsche Bank hisse senetleri yüzde 9 kadar değer kaybetti ve bankanın ilave Tier 1 kağıtları (banka tahvillerinin en riskli şekli) rekor düşük seviyelere indi. Yüzde 6 tahvillerinin 1.75 milyar euroluk (2 milyar dolar) kısmı beş euro senti değer kaybedere 70 sente geriledi. Bankanın ikinci dereceden teminatlı tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) kapanış bazında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Birtinci dereceden CDS swapları Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 06:00'da yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu.

(14:00'te güncellendi)