Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York'ta Perşembe günü piyasa açılışından önce küresel bankacılığın bazı devleri için kötü bir gün olacağı tahmin ediliyordu.

Fakat pek az kişi, Atlantik'in iki tarafını da vuran işten çıkarmalar, skandal ve finansal sorunlardan oluşan kötü haberler serisini bekliyordu. Bankacılık hisse senetlerindeki kayıplar, düşüşün ne zaman sona ereceğine ilişkin yatırımcı endişelerini güçlendirdi.

Bankacılık sektörüne ilişkin ilk sıkıntılar Almanya'da patlak verdi. Uzun zamandır toparlanmaya çalışan Commerzbank AG, yeni bir hamle yaparak çalışanlarının beşte birini işten çıkarma olanını açıkladı. Washington'da ise Wells Fargo & Co. CEO'su John Stumpf üzerindeki baskı çok daha ağır oldu. ABD'nin en büyük mortgage bankası, satış ve performans hedeflerini tutturmak için milyonlarca yetkisiz hesap açtıkları yönündeki iddiayla karşı karşıya kaldı.

Daha sonra ise dikkatler yine Almanya üzerine odaklandı. Deutsche bank ile çalışan bazı hedge fonlarının hesaplarını başka bankara taşıyarak finansal risklerini azaltmaya çalışması, küresel finans sistemine ilişkin en büyük endişe haline geldi.

New York'ta Investor Responsability Research Center Institute icra direktörü Jon Lukomnik, “(Bankaların) her birinin farklı sorunlarla mücadele etmesinin yanında rahatsız edici olan, karmaşıklık hata ihtimalini artırdıkça amaçlarını unutuyor olmaları” şeklinde görüş bildirdi.

38 şirketi içeren Bloomberg Avrupa Bankaları ve Finansal Hizmetler Endeksi, 2016 yılında yüzde 24 değer kaybetti. 24 ABD bankasını takip eden KBW Banka Endeksi ise yüzde 4.6 geriledi. Wells Fargo'nun yüzde 18'lik kaybı düşüşe öncülük etti.