Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'a dair endişelerin risk iştahını azaltmasıyla gelişen ülke Borsaları 2012'den beri en iyi çeyreklik performansın bir kısmını geri verdi, para birimleri düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi dört günde ilk kez geriledi. Hong Kong borsası düşüşe öncülük ederken Güney Kore borsası 14 ayın zirvesinden düştü. Tayvan ve Filipin borsaları da geriledi. Malezya para birimi ringit gelişen piyasa kurlarında düşüşe öncülük etti.

Gelişen ülke varlıkları Deutsche Bank'ın sorunlarının küresel piyasalara yayılacağı endişesiyle geriliyor. Bloomberg News, Deutsche Bank ile iş yapan 10 hedge fonun pozisyonlarını azalttığını bildirdi.

BORSALAR

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.6 düşerek 907.68 puan oldu. Endeks, bu çeyrekte küresel merkez bankalarının parasal teşviği sürdüreceği beklentileriyle %8.8 yükseldi. Endeks böylece 4. aylık bazda yükselişe hazırlanıyor. Endeksteki 11 sanayi grubu da düştü. Hong Kong'ta China Construction Bank ve Industrial & Commercial Bank of China en az %1.5'er oranda geriledi. Kore, Filipinler, Tayvan borsaları ise bugün %0.9'ar oranda düştü.

Endonezya ve Vietnam borsaları Haziran'ın sonundan bu yana %8'den fazla yükseldi ve Güneydoğu Asya'daki en iyi performansı kaydetti. Filipin borsası ise bu çeyreği %1.9 düşüşle bitirmeye hazırlanıyor.

PARA BİRİMLERİ

MSCI Gelişen Piyasalar Kur Endeksi bugün ufak değişim kaydetti. Endeks haziran sonundan beri %2 yükseldi ve 3. çeyreklik artışa hazırlandı. Won bugün %0.2 düştü ancak bu çeyrekte Asya'da %4.6 yükselişle en iyi performansı kaydetti. Ringit ve Filipin pesosu en az %2.7'şer oranda düşerek en kötü performansı gösteren para birimleri oldu.