Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Alman bankası Deutsche Bank AG'de yaşanan sermaye sıkıntılarının küresel piyasalara yayılacağı endişelerinin artması ile birlikte düştü. Gösterge endeks eylül ayı kazançlarını geri verdi. 

Topix endeksi Tokyo saatiyle 12:38'de yüzde 1.4 aşağıda seyrediyordu ve bu ayı yüzde 0.3 kayıpla geçmeye yöneldi. Deutsche Bank'ın New York'ta işlem gören hisseleri, Bloomberg'de bankayla iş yapan 10hedge fonun pozisyonlarını azaltmakta olduğu şeklinde çıkan haberin etkisiyle sert düştü. Satış dalgası, ABD yetkililerinin bankadan usulsüz mortgage destekli menkul kıymet işlemleri konusunda anlaşmaya varmak için 14 milyar dolar talep etmesinn ardından hızlandı.

Tokyo'da Noumra Holdings Inc. stratejisti Juichi Wako, “Endişeler yayılıyor.” dedi ve “Bu kötü ortam bütün piyasayı kuşatacak ve yatırımcılar Japon hisselerini de alamayacakları hissine kapılacaklar” diye ekledi.

S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 düştü. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi S&P 500 Perşembe günü, finans hisselerindeki düşüşün etkisityle yüzde 0.9 geri çekildi. Bloomberg tarafından görülen bir banka içi belgeye göre, Deutsche Bank ile derivatif işlemleri takası yapan bir grup fon, bankada tuttukları fazla nakitlerinin ve pozisyonlarının bir kısmını çekti.

IMF Haziran ayında, Deutsche Bank'ın, dev finansal şirketler arasında, sistemik riske en büyük katkıyı yapan kurum olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Japonya bankalarını içeren endeks yüzde 1.9 düşerek bu haftaki kaybını yüzde 7.1'e genişletti. Endeks, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Ocak ayında uygulamaya koyduğu negatif faizin karları düşüreceği endişelerinin satışları tetiklemesi ile birlikte yüzde 30 düştü ve küresel finans krizinden bu yana en hızlı yıllıkperformansına yöneldi.