Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Olağanüstü Hal (OHAL) süresinin 3 ay daha uzatılması üzerine alınan tavsiye kararı ardından, OHAL'in ne zaman gündeme geleceği tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtarlara hitabında OHAL'e ilişkin olarak "3 aylık sürenin yeterli olmadığı görüldü" ifadelerini kullanmıştı.

OHAL süresinin uzatılması için takvim netleşmeye başlıyor. Gözler 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak TBMM'ye çevrilirken, Bakanlar Kurulu'nun da toplanacağı tarihler belirlendi.

Meclis'in 1 Ekim'de açılmasının ardından 3 Ekim'de de Bakanlar Kurulu toplanıyor. OHAL'in ilk toplantıda gündeme gelmesi durumunda 4 Ekim'de Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. 3 Ekim'de Bakanlar Kurulu'nda yeni OHAL görüşülmezse, 10 ve 17 Ekim'deki Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi de gündemde.

İLK 21 TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da toplanan Bakanlar Kurulu'nda OHAL kararı alınmış, 21 Temmuz'da Meclis gündeminde 346 oyla kabul edilmiş ve aynı gün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

MHP'DEN DESTEK, CHP VE HDP KARŞI

OHAL süresinin uzatılması konusunun Meclis'e gelmesi durumunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli destek vereceğini açıklamıştı. Bahçeli, yaptığı açıklamada, "15 Temmuz gecesini hatırlayan, yaşayan her kim varsa onların huzur, güven ve barışa kavuşması için olağanüstü hal ile olağanüstü tedbirlerin alınması ülkemiz için yararlıdır ve 3 ay daha uzatılması faydalı olacaktır diye düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da OHAL çerçevesinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin Meclis'e getirilmesini vurgularken, OHAL süresinin de uzatılmasına karşı olduklarını açıklamıştı.

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Darbeyle mücadele OHAL'i uzatarak olmaz, Meclisi güçlendirerek olur. Darbeyle mücadele muhalefet yapan akademisyeni, sanatçıyı, gazeteciye hapse atarak olmaz, gerçek mücadele 'Devleti FETÖ'ye parsel parsel teslim ettiğini' itiraf eden siyasetçileri sorgulamakla ve temizleyerek olur." diyen Böke, mücadelenin, laiklik ve liyakat temelli kamu inşasıyla yapılabileceğini bildirdi" demişti.

HDP'den yapılan açıklamada ise OHAL süresinin uzatılmasına karşı oldukları belirtilmişti.

HABERTÜRK