Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC tarafından petrol üretim miktarını kısma yönünde alınan Perşembe günkü sürpriz kararı inceleyen analistlere göre önemli bir sorun var: OPEC için hedefe sadık kalmamak çok kolay.

Eugen Weinberg'in de aralarında bulunduğu Commerzbank analistlerinin Perşembe günkü bir müşteri notunda, “Piyasa gözlemcilerinin ezici çoğunluğu bunu bir güç ve birlik işareti olarak görüyor, biz ise bunu çaresizlik olarak görüyoruz” ifadesi yer aldı.

Yatırımcılar ve analistler, anlaşmaya ilişkin şüphe duyarken, piyasa 14 üyeli grubun planının işe yarayıp yaramayacağını görmek için iki ay daha beklemek zorunda kalacak. OPEC üyelerinin mevcut günlük üretimi 33.24 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Grubun hedefi, söz konusu miktarı günlük 32.5 milyon ile 33 milyon varil arasında tutmak.

Buna karşın yine OPEC'in kotasını aşan ülkelerle yaşadığı sorun gündeme geliyor.

Müşteri notunda, “Suudi Arabistan, Enerji Bakanı al-Falih'in İran, Nijerya ve Libya'ya muafiyet tanımasıyla, yükümlülüğün önemli kısmını üstlenmeye istekli görünüyor. Yinede, bu ülkeler tekrar kapasitelerinin tamamını kullanırlarsa, üretim fazlası sorunu çözülmeyecektir” şeklinde görüş belirtildi.

MarketWatch