Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin, İran'ın balistik füze programını finanse ettikleri gerekçesiyle kara listeye alınan iki İran devlet bankasına yönelik BM yaptırımlarının kaldırılmasına destek vermeyi kabul ettiği bildirildi.

Amerikalı yetkililer, Washington yönetiminin, İran'ın geçen ocak ayında dört ABD vatandaşını cezaevinden salıverdiği gün Bank Sapah'a ve Londra'da şubesine uygulanan BM yaptırımlarının kaldırmayı kabul eden gizli bir belgeyi imzaladığını açıkladı.

Yetkililer, Dışişleri Bakanlığından Brett McGurk ve İran hükümetinin bir temsilcisinin, 17 Şubat'ta Cenevre'de üç belgeye imza attığını, bunlardan birinde ABD'nin, 21 İran vatandaşı hakkındaki suçlamaları düşürmesi ve Tahran yönetiminin cezaevindeki ABD vatandaşlarını salıvermesi taahhütünün yer aldığını belirtti.

Diğer iki belgede, İran'a derhal 400 milyon dolar gönderilmesi, ayrıca yerine getirilemeyen bir silah anlaşmasıyla ilgili yıllardır süren yasal anlaşmazlığın çözümü amacıyla haftalar içinde 1,3 milyar dolarlık nakit ödemesi sözü verildiğini, bunun yanı sıra iki İran bankasının derhal kara listeden çıkarılmasını desteklemeyi kabul ettiği kaydedildi.

BM'nin iki İran bankasına yönelik yaptırımlarının, İran ile varılan nükleer anlaşma çerçevesinde 2023'e kadar kaldırılmaması öngörülüyordu.

Bank Sapah'ın, kazancı itibariyle İran'ın en eski ve en büyük üç bankasından biri olduğu biliniyor. Merkezi Londra'da bulunan Bank Sapah International da, yaptırımlardan önce İran'ın uluslararası ticaretinin kilit öneme sahip finansörüydü.

AA