Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'a ilişkin endişeler artarken, dolar cinsinden borçlanan Avrupa bankaları, euro bölgesi borç krizinden bu yana en yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı.

Bankaların euro ödemelerini dolar cinsine çevirmek için kullandığı, 3 aylık çapraz para swapları 58 baz puana ya da 0.58 yüzdelik puana yani euro cinsi interbank oranının altına geriledi. Bu oran borç krizinin euronun varlığını tehdit ettiği Temmuz 2012'den bu yana kapanış bazında en negatif seviye oldu.

Deutsche Bank'a ilişkin endişeler finansal piyasaları sarsarak, euro bölgesi bankalarının karlılığına ilişkin yeni sorular gündeme getirdi ve güvenli varlıklara yönelik talebi artırdı. Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programı ve diğer önlemler bulaşıcılığın kısıtlı olmasını sağlıyor. 

Londra'da Mizuho International Plc baş faiz stratejisti Peter Chatwell, "Gerilim biraz somutlaşıyor, ancak oluşacak herhangi bir stres 2008'e göre çok küçük kalacaktır. Stres göstergelerinin genişlediğini görebiliriz ama para piyasasında şok etkisi yaratacak çok anlamlı bir şeyin meydana gelip gelmeyeceğini tahmin etmek güç" dedi.