Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İş çevreleri ve yabancı sermaye, İngiltere Başbakanı Theresa May'ın 2017 yılının ilk çeyreğinde İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecini başlatacağını açıklaması ardında daha fazla detay vermesi için ısrarcı oldu.

Başbakan, Muhafazakar Parti'nin Birmingham'daki yıllık konferansında, AB'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin -iki yıllık görüşmelerin resmi olarak başlatılması- 2016'nın Mart ayı sonuna kadar uygulamaya geçirileceğini belirtti. Ayrıca May, işletmeler ve yatırımcılar için kesinlik oluşturması adına mevcut AB yasalarının İngiltere mevzuatına uyarlanmasına yönelik bir yasa tasarısını açıklayacağını bildirdi.

Ayrılığın ve ardından May'ın önereceği ticaret antlaşmasının ne şekilde olacağı gibi bir çok soru cevapsız kaldı. Konuya ilişkin şüpheler ve May'ın, göç kontrolünü Avrupa piyasasına güvenli bir girişe tercih edeceğine yönelik spekülasyon, sterlinin biri hariç 31 önemli piyasa parası arasında değer kaybetmesine neden oldu.

İngiltere Endüstrisi Konfederasyonu genel müdürü Carolyn Fairbairn, “Başbakan byük bir soruyu ortadan kaldırdı – fakat başka soruların cevaplanmasını daha acil hale getirdi. İşletmeler karanlıkta faaliyet göstermeye devam edemez” dedi.

Bloomberg News